Profesorul şi omul de litere Antoine Compagnon vine în România în cadrul ciclului de conferinţe ale Collège de France în România

Afis - Antoine Compagnon

Invitat de către Ambasada Franței și Institutul Francez, profesorul și omul de litere Antoine Compagnon va efectua un turneu în România, la București și la Cluj-Napoca, între 22 și 25 februarie 2016. Pe durata acestei vizite, Antoine Compagnon va lua parte la conferințe, seminarii, dezbateri sau întâlniri cu publicul și va acorda interviuri partenerilor media, dar și presei locale.

În cursul perioadei petrecute la București, prima zi, luni 22 februarie, va fi marcată de conferința „Les Chiffoniers littéraires” la Universitatea București, la ora 10.30 și de o prezentare a cărților „Antimodernii” și „O vară cu Montaigne” la librăria Humanitas Cișmigiu, la ora 18.00. A doua zi, marți 23 februarie, va participa la o întâlnire științifică la Academia Română, de la cu ora 11.00 și va susține conferința „Vivre au numérique”, în sala Elvire Popesco, la Institutul Francez, la ora 18.00.

Deplasarea la Cluj-Napoca, în ziua de miercuri 24 februarie, va debuta cu o altă conferință „Les Chiffoniers littéraires” la Universitatea Babeș-Bolyai, la ora 12.00, urmând ca autorul să își prezinte cartea „Petits spleens numériques” la Universitatea Tehnică, începând cu ora 18.00. Pentru ultima sa zi petrecută în România, omul de litere va acorda un interviu presei locale din Cluj-Napoca.

Antoine Compagnon s-a născut la Bruxelles la data de 20 iulie 1950, într-o familie de șase copii. După o adolescență marcată de numeroase experiențe în străinătate, s-a întors în Franța pentru a-și termina parcursul școlar într-un liceu militar din departamentul Sarthe. Fostul elev al Școlii politehnice din Paris obține titlul de inginer în urma absolvirii Școlii Naționale de Poduri și Șosele, iar, în 1977, devine doctor în literatură franceză.

Cariera sa profesională începe în anul următor, când devine conferențiar la Școala politehnică din Paris (1978-1985), pentru ca apoi să ocupe postul de profesor la Institutul Francez din Marea Britanie (1980-1981), la Universitatea din Normandia Superioară (1981-1985), la Universitatea din Maine (1989-1990), precum și la Universitatea Paris-Sorbona (1994-2006).

În prezent, ocupă șefia catedrei de „Literatură franceză, modernă și contemporană: istorie, critică, teorie” în cadrul prestigioasei instituții de învățământ și de cercetare Collège de France (din 2006) și este profesor de limba franceză la Universitatea Columbia (din 1985). De asemenea, este membru în Consiliul de administrație al Bibliotecii naţionale din Franţa și al Fundației Singer-Polignac.

Specialist în operele lui Michel de Montaigne și a lui Marcel Proust, activitatea neîncetată de care a dat dovadă Antoine Compagnon în domeniul literar a fost recompensată de către autoritățile franceze, acordându-i titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare în 2007, de Comandor al Palmelor academice în 2008, de Ofițer al Ordinului national al Meritului în 2012 și de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în 2013.