Puritatea berii germane, pusă la îndoială de un studiu

Un studiu elaborat de o organizație neguvernamentală de mediu, publicat joi, susține că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui ierbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen, transmit EFE și Reuters, menționând că această informație ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane. Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentrații cuprinse între 0,46 și 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depășind de 300 de ori limita maximă — de 0,1 micrograme la litru — stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime). Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacționat imediat și a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană „ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi”. „Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze”, a mai spus el. La rândul său, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a declarat că situația nu prezintă un pericol pentru consumatori. ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat că nu trebuie pus accentul pe concentrațiile de ierbicid, ci pe faptul că o asemenea substanță, despre care se crede că ar putea fi cancerigenă, se găsește în paharele cetățenilor, iar membrii organizației au cerut producătorilor să explice „cum a fost posibil ca glifosatul să ajungă în bere”. Acest studiu este „absurd” și „lipsit de credibilitate”, conform unui comunicat al Federației Berarilor din Germania, organizație care amintește că are un bun sistem de control al calității și că legea germană în domeniu este exigentă.(www.independent.md – 25 februarie)