Numărul intrărilor ilegale din Turcia în Grecia rămâne în continuare foarte ridicat

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi, la Bruxelles, că implementarea acordului de readmisie de către Turcia este „esenţială pentru a opri fluxul migrator” spre Uniunea Europeană. Şeful Executivului a anunţat că s-ar fi ajuns la un acord pentru o implicare a NATO în această problemă, pentru a putea ţine migranţii în zona Turciei.
Reporter: Premierul Dacian Cioloş spune că este esenţială implementarea acordului de readmisie cu Turcia.
Dacian Cioloş, la sosirea la summitul de la Bruxelles: Un summit informal, dar foarte util, pentru că ne va permite încă o dată să avem o discuţie cu Turcia pe anumite angajamente pe care Turcia şi le-a le-a asumat şi care sunt esenţiale pentru gestionarea fluxului migrator. Există, înţeleg, un acord şi pentru implicarea NATO în acea zonă, care este important pentru a putea ţine migranţii în zona Turciei, şi sperăm să avem şi angajamentul din partea Turciei pentru implementarea acordului de readmisie, care este esenţial pentru a putea opri fluxul migrator.
Reporter: Numărul intrărilor ilegale din Turcia în Grecia rămâne în continuare foarte ridicat. Discuţiile cu premierul turc Ahmet Davutoğlu, aici, la Bruxelles, vor viza această cooperare pentru a opri afluxul de emigranţi pe teritoriul european. De altfel, cancelarul german Angela Merkel spunea, la sosire, ca Uniunea Europeană doreşte să reducă numărul imigranţilor ilegali în anumite ţări, inclusiv în Grecia. Şefii de stat şi de guvern vor discuta şi despre restabilirea Spaţiului Schengen, dar şi despre evitarea unei crize umanitare în Grecia, ţara cea mai încercată din punct de vedere al sosirii numărului mare de emigranţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie