Toată activitatea financiară a instituţiilor publice va fi prezentată pe platforma transparenta-bugetara.gov.ro

Veniturile şi cheltuielile tuturor instituţiilor statului, centrale şi locale, vor fi la vedere, pentru toţi cetăţenii. La adresa transparenta-bugetara.gov.ro românii vor avea acces, în curând, la toată activitatea financiară a instituţiilor publice, precum şi la contractele acestora. Scopul este reducerea fraudelor şi a corupţiei.

Reporter: Instituţiile bugetare vor avea obligaţia să încarce într-o bază de date accesibilă tuturor pe internet informaţiile legate de veniturile şi cheltuielile proprii, a anunţat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu, cu o cazia lansării platformei intitulate „Transparenţă bugetară”. Prezent la eveniment, premierul Dacian Cioloş a declarat că este vorba de încă un element în direcţia unei mai mari transparenţe a activităţii administraţiei şi mai ales a cheltuirii banului public.
Dacian Cioloş: Acest instrument este mai ales, şi din punctul ăsta de vedere mie mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că practic orice contribuabil poate să ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică centrală sau locală.
Reporter: Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a precizat că este vorba de un proces de transparentizare în două etape, cele aproape 14 mii de entităţi publice din România urmând a fi obligate în a doua fază să publice pe platforma lansată astăzi şi alte informaţii agregate, inclusiv despre toate contractele semnate şi executate.
Anca Dragu: Practic, toate instituţiile din România vor trebui să încarce pe acestă platformă informaţii despre cheltuielile şi veniturile pe care le au.
Reporter: În această primă fază trebuie să încarce informaţii în baza de date toate instituţiile publice centrale sau locale, ulterior în termen de maximum patru luni urmând să aibă această obligaţie şi companiile cu capital de stat şi regiile autonome.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 martie