Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi bilete de trimitere

Medicii de familie nu vor elibera astăzi reţete compensate şi bilete de trimitere, iar situaţia se va prelungi timp de câteva zile. Doctorii spun că serviciile medicale nu pot fi decontate pentru că nu a fost prelungit cotractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Reporter: Medicii de familie susţin că, legal, au la dispoziţie câteva zile pentru semnarea actelor adiţionale de prelungire a contractului cadru ce reglementează plăţile din sistem, aprobat prin hotărâre de guvern.

Vicepreşedintele Societăţii Române de medicină a Familieie, dr. Sandra Alexiu: Conform acestei hotărâri de guvern care reprezintă contractul cadru, toate casele judeţene sunt obligate să ne convoace cu cinci zile înainte de semnare. Prin urmare, practic, în cinci zile lucrătoare, aceste acte adiţionale ar trebui să fie semnate.

Reporter: Urgenţele vor fi asigurate, iar pacienţii cronici vor fi reprogramaţi săptămâna viitoare.

Dr. Sandra Alexiu: Noi toţi vom merge la cabinete, vom asigura toate urgenţele, vom avea toate consultaţiile, doar că nu putem să le dăm documente în relaţia cu Casa, respectiv reţete, bilete de trimitere, reţete compensate ş.a.m.d.

Reporter: Până la 1 iulie, când va intra în vigoare noul contract cadru, medicii de familie speră să negocieze cu autorităţile sanitare şi să obţină o finanţare mai bună pentru medicina primară. CNAS precizează că la nivelul caselor din teritoriu sunt elaborate actele adiţionale de prelungire a actualelor contracte pentru furnizorii de servicii medicale, iar programul de activitate al acestora a fost prelungit în vederea asigurării accesului neîntrerupt al asiguraţilor la îngrijiri medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – aprilie