Principele Radu la Chișinău, Bălți, Cimișeni, Regina Maria și Purcari, 18-20 aprilie 2016

Luni, 18 aprilie 2016, Alteța Sa Regală Principele Radu a început o vizită de trei zile în Republica Moldova, care a cuprins un număr de 16 întâlniri cu caracter oficial și public.

Principele Radu a vizitat municipiile Chișinău și Bălți, precum și satele Regina Maria, Cimișeni și Purcari. În această vizită, Alteța Sa Regală a fost însoțit de 23 de oameni de afaceri din Cluj, de o delegație a primăriei comunei Săvârșin din județul Arad, precum și de reprezentanți ai Revistei Timpul, de la Iași.

A fost a doua vizită publică în afara țării a Familiei Regale în anul 2016. În zilele de 5-7 aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia.

Principele Radu s-a întâlnit în prima zi a vizitei cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu. Discuțiile s-au purtat pe tema proiectelor Familiei Regale de susținere a Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană. De asemenea, au fost discutate proiecte de sprijinire a educației și culturii, a diplomației și economiei țării.

În cele trei zile ale vizitei, Alteța Sa Regală a avut întâlniri cu viceprim-ministrul și ministru al Economiei, dl Octavian Calmîc, cu ministrul Apărării, dl Anatolie Șalaru, cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Eduard Grama, și cu ministrul Culturii, dna Monica Babuc. Reprezentanților Executivului moldovean le-au fost prezentate personalitățile care au însoțit pe Principele Radu în vizită și proiectele pe care acestea doresc să le dezvolte, în domeniul economic și cultural.

Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, profesorul Gheorghe Duca, și cu primarul Municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă. Ambele instituții moldovene desfășoară proiecte cu Familia Regală, îndeosebi pe teme științifice, educaționale, culturale și de dezvoltare economică. Din partea Custodelui Coroanei, Principele Radu a donat Primăriei Municipiului Chișinău o pictură în ulei reprezentând, simbolic, Castelul Regal Peleș.

Principele Radu a vizitat Academia Militară a Forțelor Armate “Alexandru cel Bun”, unde a ținut o prelegere pe teme de securitate națională în fața unui număr de 30 de ofițeri și ofițeri cu grad superior, precum și civili cursanți ai academiei. Alteța Sa Regală a făcut, cu această ocazie, o donație de carte de specialitate academiei. La întâlnirea cu profesorii și studenții militari a luat parte ministrul Apărării Naționale, dl Anatolie Șalaru. Principele Radu a oferit Academiei Militare a Forțelor Armate “Alexandru cel Bun” din partea Custodelui Coroanei române un portret al Regelui Ferdinand Întregitorul realizat de pictorul militar Valentin Tănase, ilustrând Suveranul României Mari pe câmpul de luptă, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Principele a vizitat Liceul Teoretic “Regele Mihai” din Cimișeni, Liceul “Gheorghe Asachi” din Chișinău și Liceul Academiei Republicii Moldova. Liceul Asachi, ca și fosta lui capelă, au fost ctitorite de Regina Maria și au purtat numele Suveranei României Mari. La Liceul Teoretic “Regele Mihai”, Alteța Sa Regală a făcut o donație de carte din partea Custodelui Coroanei române și a sa. În grădina liceului, Principele a plantat un stejar.

La Bălți, marți, 19 aprilie 2016, Principele Radu a vizitat Catedrala “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ctitorie din anul 1935 a Regelui Carol al II-lea. La Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Alteța Sa Regală a prezidat o întâlnire între oamenii de afaceri clujeni și reprezentanți ai domeniului economic din Bălți.

La Chișinău și Bălți, Alteța Sa Regală a asistat la lansarea volumului “Calea europeană a Republicii Moldova”, coordonat de profesorii Sorin Bocancea și Radu Carp și publicat de Editura Adenium din Iași. La Chișinău, volumul a fost lansat la sediul Uniunii Scriitorilor, în prezența unui mare număr de scriitori, jurnaliști și oameni de artă basarabeni. În municipiul Bălți, Alteța Sa Regală a fost oaspetele Universității “Alecu Russo”, iar lansarea volumului a avut loc în Aula Mare, în prezența unui mare număr de studenți, profesori și invitați din Italia și din România.

În dimineața ultimei zile a vizitei, miercuri, 20 aprilie 2016, Principele Radu a vizitat podgoria “Purcari”, deținătoare a titlului de Furnizor al Casei Regale. La vizită au luat parte membrii delegației clujene ai oamenilor de afaceri. În parcul podgoriei, Alteța Sa Regală a plantat un butaș de viță de vie, din soiul Sauvignon alb.

Cu o zi înainte, Alteța Sa Regală s-a aflat pentru a patra oară în Raionul Soroca, unde a vizitat satul Regina Maria. Întreaga suflare a localității a fost prezentă la ceremonia de dezvelire a bustului Reginei Maria, oferit de Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare. În grădina primăriei, Principele Radu a plantat un brad.

Principele a vizitat din nou Gimnaziul Regina Maria, unde a oferit cărți și discuri cu muzică profesorilor și elevilor.

Cu ocazia vizitei în satul Regina Maria a fost semnat, în prezența Alteței Sale Regale, acordul de înfrățire între comuna Săvârșin din județul Arad și satul Regina Maria din Raionul Soroca, două localități surori aflate la 700 de kilometri distanță.