Şase persoane ar putea fi trimise în judecată în cazul incendiului din clubul Colectiv

Şase persoane ar putea fi trimise în judecată în cazul incendiului din clubul Colectiv. Procurorii de la Parchetul General au încheiat ancheta în acest caz. Potrivit rechizitoriului extinctoarele erau expirate, iar materialele folosite la renovare nu erau ignifuge.
Reporter: Nicoleta Turcu: 170 de pagini are rechizitoriul procurorilor, iar din acesta reiese că în Clubul „Colectiv” nu au fost respectate normele contra incendiilor. Patronii clubului sunt acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă şi că nu au luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă. Declaraţiile acestora în legătură cu materialele folosite pentru izolarea fonică a localului nu coincid cu cele ale constructorului. Dacă cel care s-a ocupat de renovare spune că cei trei au optat pentru materiale ieftine şi neignifuge, patronii spun că au primit asigurări de la constructor că materialele folosite erau tratate împotriva focului. Mai mult decât atât, din anchetă mai reiese că toate stingătoarele de incendiu erau expirate. De asemenea, cei trei sunt acuzaţi că au persmis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă şi că au fost de acord cu desfăşurarea unui spectacol pirotehnic, deşi amenajările interioare erau improprii. În acelaşi dosar, este trimisă în judecată şi patroana formei de artificii. Ea este acuzătă tot de ucidere şi vatămare corporală din culpă în formă agravantă pentru că a cumpărat şi vândut produse pirotehnice care nu aveau instrucţiuni în limba română şi pentru că nu le-a făcut instructajul angajaţilor trimişi să monteze artificiile în Clubul „Colectiv”. Pe fişa tehnică a materialelor pirotehnice scria în limba bulgară că acestea trebuie folosite numai în exterior. În urma incendiului din Clubul „Colecvtiv”, 64 de persoane au murit şi peste 100 au fost rănite.
Realizator: Potrivit reporterului Mădălina Verman, din rechizitoriul procurorilor mai reiese că în incendiul de la „Colectiv” s-au atins temperaturi de 900 de grade Celsius, iar focul s-a propagat până la tavan în 33 de secunde.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 aprilie