Reinfiinţarea Colegiului naţional militar “Tudor Vladimirescu” în Craiova

Din anul şcolar 2016-2017, la Craiova va fi reînființat Colegiul naţional militar “Tudor Vladimirescu”, cu profil matematică-informatică și predare intensivă în limba engleză.

Cifra de școlarizare pentru admiterea în clasele a IX-a va fi de 120 de locuri, examenele urmând să înceapă vineri, 27 mai. Instituția va fi condusă de un comandant militar, secondat de un director adjunct, civil.

Colegiul se va înscrie pe traiectoria performanţei şcolare, ștacheta fiind deja stabilită de realizările celorlalte trei colegii naţionale militare care, în ultimii patru ani, în baza rezultatelor obţinute la examenele de Bacalaureat – unde promovabilitatea a fost de 99 la sută –  au reuşit clasarea, într-un top naţional, în primele 10 unităţi de învăţământ de profil din ţară.

Colegiul “Tudor Vladimirescu” din Craiova se va afla în coordonarea Statului Major General, asemenea celor din Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Breaza.

* * * 

Liceul militar din Craiova a fost inaugurat, în prezenţa Regelui Carol I, în anul 1885, evacuat apoi la Iaşi în timpul Primului Război Mondial și relocat în Craiova în anul 1918. De-a lungul timpului, unitatea de învățământ a fost desființată în anul 1948, reînființată 30 de ani mai târziu și închisă din nou în 1998.

Școala militară a avut dascăli de prestigiu, printre care s-au numărat Luca Preda, George Pascu şi V. Mihăilescu, decorat cu ordinul „Mihai Viteazul”.

În istoria sa, unitatea de învățământ a fost vizitată de Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu și generalul Constantin Pantazi, fost ministru de război.