Un avion al companiei EgyptAir care se îndrepta de la Paris spre Cairo a dispărut de pe radare

Un avion al companiei EgyptAir care a decolat miercuri seara de la Paris cu destinaţia Cairo a dispărut de pe radare. Avionul are la bord 59 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, a anunţat joi dimineaţa devreme compania egipteană. Zborul MS804 se afla la 37.000 de picioare altitudine (11.000 de metri) şi intrase în spaţiul aerian egiptean în momentul în care a dispărut de pe radare, la ora locală 2:45, informează Egyptair pe contul său de Twitter.

AFP – 19 mai

Egiptul şi Grecia au mobilizat aeronave şi ambarcaţiuni pentru desfăşurarea operaţiunilor de căutare a avionului EgyptAir

RADOR (19 mai) – Egiptul şi Grecia au mobilizat aeronave şi ambarcaţiuni pentru desfăşurarea operaţiunilor de căutare a avionului EgyptAir, despre care oficialii de la Cairo susţin că a dispărut de pe aparatele radar în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat armata egipteană în cadrul unui comunicat. Armata egipteană a mobilizat, de asemenea, avioane de recunoaştere şi vase pentru localizarea aparatului şi salvarea eventualilor supravieţuitori. Zborul MS804, care a dispărut de pe radare la 48 – 64 de kilometri nord de coasta nordică a Egiptului, avea la bord 56 de pasageri, şapte membri ai echipajului şi trei ofiţeri de securitate.

AFP – 19 mai

Oficialii egipteni afirmă că avionul EgyptAir s-a prăbuşit, cel mai probabil, în apele Mării Mediterane

Aeronava Airbus A320, aparţinând EgyptAir, dispărută joi, s-a prăbuşit în apele Mării Mediterane, cel mai probabil, anunţă joi oficiali ai companiei aeriene şi reprezentanţi ai aviaţiei civile din Egipt. Ministerul egiptean al Aviaţiei anunţă că printre pasageri se numără 30 de cetăţeni egipteni, 14 francezi şi un britanic. Publicaţia egipteană Ahram informează că pilotul avionului nu a lansat nici un apel de ajutor înaintea prăbuşirii.

REUTERS – 19 mai

Lista naţionalităţilor pasagerilor aflaţi în avionul EgyptAir, dispărut joi dimineaţă

RADOR (19 mai) – Compania EgyptAir a publicat lista naţionalităţilor celor 56 de pasageri aflaţi în avionul care efectua cursa Paris-Cairo şi a pierdut contactul cu echipele de la sol la ora locală 2.45 a.m., la scurt timp de la intrarea în spaţiul aerian al Egiptului: 30 de egipteni, 15 francezi, 2 irakieni, 1 britanic, 1 belgian, 1 kuwaitian, 1 saudit, 1 sudanez, 1 portughez, 1 algerian, 1 canadian şi 1 cetăţean din Ciad.

www.theguardian.com – 19 mai

Şefii de stat ai Franţei şi Egiptului au discutat pe marginea cooperării în scopul stabilirii circumstanţelor dispariţiei avionului EgyptAir

Franţa nu a eliminat nici o ipoteză privind dispariţia avionului EgyptAir care efectua cursa de la Paris la Cairo şi va coopera îndeaproape cu autorităţile egiptene pentru determinarea circumstanţelor dispariţiei aronavei, au anunţat joi dimineaţă autorităţile franceze. Preşedintele François Hollande a discutat cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, iar cei doi au convenit asupra „cooperării strânse în scopul stabilirii circumstanţelor dispariţiei avionului, în cel mai scurt timp posibil”, indică oficialii de la palatul Elysée. „Nici o ipoteză privind cauzele dispariţiei nu poate fi eliminată”, a declarat premierul francez, Manuel Valls.

AFP – 19 mai

Armata egipteană susţine că nu a fost primit nici un semnal de urgenţă din partea avionului EgyptAir dispărut

RADOR (19 mai) – Nici un semnal de urgenţă nu a fost primit din partea avionului EgyptAir care a dispărut joi de pe ecranele radar, a anunţat armata egipteană pe contul său de Facebook, contrazicând o informaţie anterioară făcută publică de EgyptAir. Faptul că piloţii nu au avut timp pentru emiterea unui semnal de urgenţă poate indica un incident brutal şi brusc, estimează experţii. Ahmed Adel, vicepreşedinte al companiei EgyptAir, a declarat că semnalul de urgenţă a fost detectat în apropierea zonei în care avionul a pierdut contactul cu solul, însă este posibil ca acesta să nu fi fost emis de aeronavă, ci de o ambarcaţiune aflată în apele Mediteranei.

CNN, AFP – 19 mai

Un oficial al aviaţiei elene a declarat că avionul EgyptAir s-ar fi prăbuşit la o distanţă de 130 de mile marine de insula Karpathos

RADOR (19 mai) – Avionul EgyptAir, dispărut joi dimineaţă, s-ar fi prăbuşit la 130 de mile marine de insula elenă Karpathos, în sud-estul Mării Egee, indică o sursă din cadrul aviaţiei civile elene. „În jurul orei 00.29 GMT 03:29 am), când se afla în spaţiul aerian egiptean, avionul a dispărut de pe radarele Greciei (…) s-a prăbuşit la aproximativ 130 de mile marine de insula Karpathos”, a declarat un oficial al aviaţiei elene, adăugând că ultima comunicare cu pilotul a avut loc cu trei minute anterior dispariţiei aeronavei şi nu a fost emis semnal de urgenţă.

AFP – 19 mai

Premierul francez afirmă că încă nu pot fi trase concluzii cu privire la dispariţia avionului egiptean

RADOR (19 mai) – Avionul EgyptAir a dispărut în timpul deplasării de la Paris la Cairo, cu 66 de persoane la bord. Ministerul egiptean al aviaţiei civile a declarat că aeronava Airbus A320 a dispărut în timp ce travresa estul Mediteranei, cu jumătate de oră înaintea orei programate pentru aterizare. Premierul francez, Manuel Valls, a declarat că o concluzie în urma celor întâmplate este prematură. „Menţinem contactul cu autorităţile egiptene – cele civile şi militare. Acestea au mobilizat echipe de recunoaştere în zonă. Franţa este dispusă să participe la căutări, dacă Egiptul va solicita acest lucru. Cred că în această etapă nu putem trage concluzii cu privire la cauza dispariţiei„, a declarat premierul francez.

BBC SERVICIUL MONDIAL, AFP – 19 mai

Ministrul francez de externe face apel la prudenţă în ceea ce priveşte formularea ipotezelor privind dispariţia avionului egiptean

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a făcut apel la prundenţă, subliniind că „nimic nu a fost confirmat încă” în ceea ce priveşte avionul EgyptAir dispărut deasupra Mediteranei. „Dintre informaţiile care circulă la ora actuală, nimic nu a fost confirmat”, a declarat Ayrault reporterilor, în urma unei întâlniri cu membrii familiilor pasagerilor la un hotel din apropierea aeroportului parizian Roissy-Charles de Gaulle. Trebuie să rămânem extrem de prudenţi înainte de a face comentarii şi de a exprima ipoteze… circulă prea multe informaţii care nu au fost verificate”, a insistat ministrul afacerilor externe, declarându-şi totodată solidaritatea cu familiile celor dispăruţi.

AFP – 19 mai

Avionul EgyptAir dispărut deasupra Mării Mediterane pare să se fi prăbuşit, afirmă preşedintele Franţei

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat că avionul EgyptAir 804 pare să se fi prăbuşit. Aeronava a dispărut de pe ecranele radar joi, în timp ce efectua o cursă de la Paris la Cairo. O operaţiune de căutare se desfăşoară, în acest moment, în Marea Mediterană, unde s-a prăbuşit avionul, ce avea la bord 66 de persoane – 53 de pasageri şi restul, membri ai echipajului. Incidentul pare să fi avut loc cu 45 de minute înainte de ora programată pentru aterizare. Ministerul apărării din Grecia a declarat că dispariţia aeronavei EgyptAir s-a produs în spaţiul aerian al Egiptului, când aceasta se afla la o altitudine de 11.200 de metri şi că avionul a virat brusc, înainte de a ieşi de pe ecranele radar. Potrivit oficialului elen, operaţiunile de căutare nu au avut niciun rezultat, până în prezent.

CNN INTERNATIONAL – 19 mai

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a confirmat faptul că avionul EgyptAir s-a prăbuşit

O operaţiune majoră este în plină desfăşurare, pentru căutarea unui avion al companiei EgyptAir, care a dispărut deasupra zonei de est a Mării Mediterane, în timp ce efectua o cursă de la Paris la Cairo. Aeronava, care avea la bord 66 de pasageri şi membri ai echipajului, a dispărut de pe ecranele radar la scurt timp după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean, la 280 de kilometri nord de Alexandria. Majoritatea pasagerilor erau din Egipt, dar printre aceştia se numărau şi 15 cetăţeni francezi şi de alte naţionalităţi. După o reuniune de urgenţă desfăşurată la Palatul  Élysée, preşedintele francez, Fransois Hollande, a confirmat că avionul s-a prăbuşit: „Am fost avertizat în legătură cu avionul care a decolat de pe aeroportul Roissy (Charles de Gaulle – n.red), îndreptându-se către Cairo, în Egipt şi care a dispărut. Informaţiile pe care le avem şi pe care au reuşit să le colecteze miniştrii membri ai guvernului şi autorităţile egiptene confirmă faptul că acest avion s-a prăbuşit.” Există tot mai multe speculaţii privind posibilitatea ca dispariţia avionului să fi fost provocată de un act terorist şi vor exista întrebări legate de securitatea de la aeroportul Charles de Gaulle, din Paris, potrivit corespondenţilor BBC.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 19 mai

Nici un cetăţean român nu se afla la bordul cursei Egypt Air care s-a prăbuşit

Nici un cetăţean român nu se afla la bordul cursei Egypt Air dispărută astăzi, în cursul dimineţii, deasupra Mării Mediterane, atestă datele deţinute până în prezent de reprezentanţii Ministerului de Externe de la Bucureşti, citaţi de reporterul Carmen Gavrilă. Cursa companiei aeriene egiptene care zbura de la Paris la Cairo avea la bord 66 de pasageri şi membri ai echipajului, majoritatea egipteni şi francezi, iar până în acest moment nu este exclusă varianta unui atentat terorist. Cu puţin timp în urmă, preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat ca avionul egiptean s-a prăbuşit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai

Oficial egiptean: Este prea devreme pentru a exclude terorismul sau problemele tehnice în dispariţia avionului EgyptAir

Ministrul egiptean pentru aviaţie civilă, Sharif Fathi, a declarat că autorităţile au încercat să restabilească legătura cu avionul dispărut, dar nu au reuşit. El a subliniat că este prea devreme pentru a exclude terorismul sau problemele tehnice drept cauze ale dispariţiei avionului EgyptAir. Oficialul egiptean a preferat să folosească termenul „avion dispărut”, întrucât „nu putem şti ce s-a întâmplat, cu certitudine până când vom avea o informaţie confirmată în legătură cu acest avion.”

REUTERS, CNN INTERNATIONAL – 19 mai

Două obiecte de plastic au fost găsite în zona în care este căutat avionul EgyptAir dispărut

Echipajul unei fregate elene, implicate în operaţiunile de căutare a aeronavei EgyptAir, dispărută joi, a găsit două obiecte mari de plastic ce pluteau într-o zonă maritimă situată la aproximativ 370 de kilometri de Insula Creta, au declarat surse ale apărării din Grecia. Cele două obiecte par a fi bucăţi de plastic alb şi roşu şi au fost descoperite în apropierea zonei de unde a fost emis mai devreme semnalul unui dispozitiv de recepţie-transmisie automată.

REUTERS – 19 mai

Autorităţile elene au găsit bucăţi de avion în mare, în timpul operaţiunilor de căutare a aeronavei EgyptAir dispărute

Televiziunea de stat din Grecia informează că autorităţile au descoperit bucăţi de aeronavă în mare, în timpul operaţiunilor de căutare a avionului EgyptAir dispărut joi, în timp ce efectua o cursă de la Paris la Cairo.

REUTERS – 19 mai

Marina SUA ajută la operaţiunile de căutare a avionului EgyptAir dispărut

Marina Statelor Unite a anunţat, joi, că o aeronavă P-3 Orion susţine operaţiunile de căutare a avionului EgyptAir, care a dispărut de pe ecranele radarelor în timp ce se afla deasupra Mării Mediterane, efectuând o cursă de la Paris la Cairo.

REUTERS – 19 mai

Secretarul de stat american şi-a exprimat condoleanţele rudelor celor aflaţi la bordul aeronavei Egyptair dispărute joi

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele NATO, a declarat că, în acest moment, nu deţine nicio informaţie nouă în legătură cu motivele prăbuşirii avionului Egyptair 804, dar şi-a exprimat condoleanţele faţă de rudele celor aflaţi la bord.
John Kerry: Nu ştim mai mult decât alţii, la acest moment, dar ne exprimăm condoleanţele pentru fiecare ţară care a pierdut oameni, mai ales pentru Egipt, care a întreprins atât de multe eforturi, în ultimele luni, pentru a scăpa de urmările ultimului astfel de eveniment. Indiferent ce criză ne solicită atenţia în acest moment şi, evident, sunt multe, nu ne îndepărtăm niciodată privirea de la imaginea de ansamblu – ceea ce de fapt următeşte şi NATO şi această reuniune.

CNN INTERNATIONAL – 19 mai