Atenţionare cu cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi cod portocaliu de inundaţii

După căldura excesivă din ultimele zile, vin ploile torenţiale şi vijeliile în jumătatea vestică a ţării şi în centrul teritoriului- –  anunţă meterologii. Din această dimineaţă de la ora 9,00, intră în vigoare o atenţionare cu cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, intensificări de vânt şi căderi de grindină. Avertizarea este valabilă până mâine la ora 6,00.
Teodora Cumpănaşu de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cu detalii: În zonele vestice, sud-vestice şi centrale ale ţării, în cursul acestei seri şi la începutul nopţii de duminică spre luni, vor fi, din nou, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de vânt din nou, care pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină pe spaţii destul de extinse. În Oltenia şi sudul Bantului, se pot cumula cantităţi de apă chiar şi de peste 50 de litri pe metrul pătrat. Nu mai vorbim de caniculă, cel puţin deocamdată. Temperaturile scad şi aici, în partea de sud a ţării. Astăzi nu aşteptăm mai mult de 32-33 de grade în Lunca Dunării şi în Câmpia Română, cu totul izolat se va mai resimţi un disconfort tehnic mai accentuat, tradus prin acel indice temperatură-umezeală al cărui prag va atinge 80 de untăţi.

*******

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

Râurile din 11 judeţe, majoritatea din Moldova, se află până astăzi la prânz, sub cod portocaliu de inundaţii. Avertizarea se referă la afluenţii râurilor Olt, Trotuş, Jijia, Bârlad, Prut, Siret, Putna şi Buzău. Sunt în vigoare şi alte două atenţionări, dar mai puţin severe, de cod galben: prima – valabilă până la ora 9:00 – se referă la afluenţii râurilor Someşul Mare, Mureş, Bega, Timiş, Cerna şi Jiu, iar cea de-a doua – expiră după-amiază –  şi are în vedere un număr însemnat de cursuri de apă din centrul, sudul, estul şi sud-estul ţării.