Povestea alfabetului de Puşa Roth – premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii

Duminică, 3 iulie, la ora 9:00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultaţi în premieră absolută spectacolul Povestea alfabetului de Puşa Roth, în regia lui Vasile Manta. În distribuţie: Adela Mărculescu, Ştefania Dumitru, Daniela Ioniţă-Marcu, Ioana Calotă, Corina Dragomir şi copilul Silviu Stănescu. Muzica originală şi versurile cântecului: George Marcu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Mirela Anton şi Dana Lupu. Coloana sonoră: Vasile Manta.

Audiţia cu public a spectacolului va avea loc luni, 27 iunie, ora 11:00, la Hotel Ramada Majestic din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 38-40). Intrarea este liberă.

Povestea alfabetului de Puşa Roth este o ingenioasă „punere în scenă” a alfabetului limbii române, un mod foarte atrăgător de învăţare prin poveste a literelor, devenite personaje, „actori” ai unor mici naraţiuni care le fixează caracterul cu multă fineţe şi fantezie, memorabil pentru cei mici. Alfabetul este povestea unei familii în care fiecare personaj-literă are personalitatea lui într-o versiune teatrală plină de delicateţe şi gingăşie. Povestea alfabetului a apărut în volum separat la Editura Ars Longa din Iaşi, în colecţia Geppetto şi la aceeaşi editură în vol. Poveşti pentru Eric, cu ilustraţii de Nicoleta Bida-Şurubaru (2012).

Personajele principale sunt Bunica (interpretată de Adela Mărculescu) şi nepotul (Eric-Mărgeluţă – Ştefania Dumitru). Prin replici care se reţin repede de micii ascultători, bunica îi descrie plastic băieţelului literele alfabetului prin apel la personaje de poveste, dar şi la universul familiei, sub formă de joc, foarte uşor de receptat de publicul-ţintă. Prin versuri-refren, rostite de personajele-litere la sfârşitul fiecăruia dintre micile episoade-poveste, caracteristicile fiecărei litere a alfabetului sunt sintetizate de voci distincte de cele ale personajelor principale (Literele: Daniela Ioniţă-Marcu, Ioana Calotă, Corina Dragomir şi copilul Silviu Stănescu) pentru a le face, o dată în plus, memorabile. George Marcu a creat muzica şi versurile, o melodie care se fredonează uşor, orchestrată modern, punctând această admirabilă poveste a alfabetului.

Regizor cu o bogată experienţă şi realizări de mare valoare în domeniul teatrului radiofonic şi al teatrului radiofonic pentru copii (peste 300 de înregistrări la teatrul la microfon destinat acestora), Vasile Manta se remarcă şi în noul spectacol prin stilul şi expresivitatea montării.

Cu o voce caldă, frumos timbrată, Adela Mărculescu parcurge cu naturaleţe nuanţele bogate ale „poveştii alfabetului”. În rolul lui Eric-Mărgeluţă, Ştefania Dumitru, cu inflexiuni vocale potrivite, are candoarea specifică vârstei personajului. Sunt de apreciat relaţiile de joc create de regizor şi actori, dar şi fantezia sonoră realizată prin refrenele Literelor, cu efecte muzicale alese inspirat, subliniind caracterul fiecărei litere, fără a se repeta.

Povestea alfabetului este un spectacol cu certe valenţe educative şi artistice, de succes pentru ascultătorii teatrului radiofonic.