Pentru prima dată o orchestră simfonică din China cântă în România, la Festivalul RadiRo

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a III-a, organizat de Radio România, va debuta pe 23 septembrie 2016 cu participarea în premieră a Orchestrei Simfonice din Shenzhen, China, care va susţine concertul de deschidere!
Un semnal puternic de extindere a festivalului dincolo de spaţiul european, concertul Orchestrei Simfonice din Shenzhen reprezintă primul concert al ansamblului în România şi va aduce, tot pentru prima dată la Bucureşti, două nume de referinţă din China: pianista Zhang Zuo, una dintre cele mai bine cotate soliste de origine chineză în plan internaţional, şi dirijorul Lin Daye, alături de violonistul român Gabriel Croitoru. În ideea promovării unui dialog viu între culturi, programul concertului va propune un mix între repertoriul românesc (Rapsodia nr. 1 de Enescu), şi internaţional (Rachmaninov, C. Saint – Saëns şi Rimski Korsakov).
Fondată în 1982, Orchestra Simfonică din Shenzhen este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri din China. A susţinut turnee pe patru continente şi a colaborat cu dirijori şi solişti de primă mărime ai scenei muzicale chineze şi internaţionale.
Lin Daye 20110603211155Dirijorul Lin Daye a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat Sir Georg Solti de la Frankfurt din 2012. A fost numit Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Guangzhou în 2010 şi a colaborat cu solişti de renume ca Vadim Repin, Sarah Chang, Midori, Ryu Goto, Gary Graffman, Lang Lang, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Rysanov, Wang Jian şi Shen Yang.
Zuo Zhang_photoPianista  Zhang Zuo a cântat alături de orchestre prestigioase ca BBC Symphony, BBC Philharmonic, London Philharmonic, Belgium National Symphony, Los Angeles Philharmonic şi în cadrul unor festivaluri ca BBC Proms, Ravinia Festival şi Beethoven Festival. A câştigat locul I la prima ediţie a Concursului pentru Pian din China. A fost premiată şi în cadrul Bachauer International Artists Piano Competition din Statele Unite şi la Queen Elizabeth Competition.
În concertul de deschidere a Festivalului RadiRo va evolua şi violonistul Gabriel Croitoru, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cu o carieră care cuprinde peste o mie de apariţii scenice. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Statele Unite. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).
Biletele şi abonamentele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru mai multe informaţii despre Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro.