În Statele Unite a început Convenţia Partidului Republican

În Statele Unite a început Convenţia Partidului Republican, care este de aşteptat să îl nominalizeze pe miliardarul american, Donald Trump, drept candidatul oficial al Partidului Republican, la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Donald Trump, care a promis că sub administraţia sa, America va redeveni măreaţă şi sigură, va face echipă cu guvernatorul statului Indiana, Mike Pence, care va candida la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite. Autorităţile americane au sporit măsurile de securitate, în oraş, pe toată durata convenţiei, după atacul de ieri din oraşul Baton Rouge, din Louisiana, în care au fost ucişi trei poliţişti.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Convenţia Naţională a Partidului Republican a început cu două ore în urmă, pe fondul cumva surprinzător al convingerii, la nivel naţional, a alegătorilor republicani că partidul lor va fi capabil să se unească înaintea alegerilor din noiembrie. Ei se declară, de asemenea, împotriva eforturilor procedurale menite să îl împiedice pe Donald Trump să devină nominalizatul republicanilor. Acesta şi alţi republicani de vârf spun că doresc ca cele patru zile ale Convenţiei Naţionale să se constituie într-un moment al unificării, să aducă laolaltă un partid divizat, pentru ca în noiembrie să îi poată înfrânge pe democraţi. Domnul Trump a devenit prezumtivul nominalizat prezidenţial al partidului, într-o cursă a alegerilor primare şi caucasurilor absolut uluitoare, în care a înfrânt 16 rivali majori, cu un mesaj care are un evident ecou în rândul milioanelor de americani, nemulţumiţi de oportunităţile economice, de politicienii de carieră şi din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la securitatea naţională şi la terorism.
Donald Trump: Este o mare onoare. Mulţumesc! Este o zi minunată! Vom avea o convenţie incredibilă!
Reporter: Îşi asigură susţinătorii Donald Trump.
Donald Turump: Şi, cel mai important, vom face o mulţime de lucruri minunate pentru ţara noastră. Vom face ca America să devină din nou măreaţă. Vom face ca America să devină din nou sigură.
Reporter: După masacrele teroriste din Statele Unite şi străinătate, ca şi după uciderile încărcate rasial ale ofiţerilor de poliţie din Dallas şi Baton Rouge, Louisiana, de către veterani americani de război, Donald Trump îşi radicalizează declaraţiile de viitor lider, ferm şi puternic, care îşi va proteja naţiunea, măreaţa naţiune americană. Citez: ” Trump nu este parte a Washingtonului şi vom vorbi mult despre acest fapt” – a spus managerul de campanie al lui Donald Trump, ieri, pentru Fox News, Paul Manafort.
Paul Manafort: În ultimele câteva săptămâni, mesajul lui a fost clar. Oamenii văd că el vrea schimbare. Acestea sunt alegeri despre schimbare. Eu vreau ca poporul american să îl vadă pe adevăratul Donald Trump, nu numai un Donald Trump în campanie electorală.
Reporter: Se ştie, în mare parte, din cauza comentariilor sale ofensive despre femei, musulmani şi mexicani, Donald Trump a fost dezavuat de mulţi republicani ai establishmentului din Washington şi de mulţi donatori, de care va avea nevoie pentru a o înfrânge pe democrata Hillary Clinton. Vineri, Donald Trump a făcut un mare pas în a încerca să întindă o mână a concilierii republicanilor establishmentului, atunci când a anunţat selectarea ca vicepreşedinte al său, a guvernatorului de Indiana, Mike Pence, un republican ultraconvenţional, a cărui agendă diferă, şi nu puţin, de aceea a lui Trump. Fost membru al conducerii republicane a Camerei Reprezentanţilor, cu legături puternice cu donatorii de top ai republicanilor, Mike Pence ar fi menit să îl ajute pe domnul Trump să se conecteze mai bine cu conservatorii sociali şi fiscali şi cu liderii de la Capitoliu: speakerul Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care îl susţin cu evidentă reticenţă pe Donald Trump. Între timp, oficialii partidului, cu sprijinul preşedintelui Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, par să fi reuşit să înfrângă eforturile interne de a-i nega lui Trump nominalizarea. Este neclar dacă mişcarea aşa-numită „Niciodată”, Trump va face încă o ultimă tentativă de obstrucţionare, înainte ca Donald Trump să îşi rostească discursul de acceptare a nominalizării care ar urma să aibă loc joi seara. În tot acest timp, observatorii arată că atitudinea lui Donald Trump faţă de studiu şi faţă de experţi reaminteşte istoricilor, scepticismul adesea declarat al lui George Walker Bush, despre experţi, fie că aceştia studiază schimbarea climatică, rădăcinile sărăciei sau cauzele conflictelor religioase.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI