Marea Britanie va renunţa să asigure preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în cea de-a doua jumătate a anului viitor

Marea Britanie va renunţa să asigure preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în cea de-a doua jumătate a anului viitor. Un reprezentant al executivului de la Londra a anunţat astăzi că noul premier britanic, Theresa May, l-a informat despre această decizie pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Ce prevăd regulile comunitare într-o atare situaţie.
Reporter: Decizia privind preşedinţia Uniunii Europene prin rotaţie a fost stabilită în 2007, după Tratatul de la Lisabona, de către consiliul reunit în formatul tuturor statelor membre de atunci. Să ne amintim că România tocmai devenise membră şi a fost cuprinsă în această ordine, ea urmând să o deţină în perioada iulie – decembrie 2019. Marea Britanie ar fi urmat la preşedinţia Uniunii Europene anul viitor, în iulie până în decembrie, iar după ea sunt programate Estonia, Bulgaria, Austria şi apoi România. Aici, la Bruxelles circulă mai multe scenarii privind preluarea preşedinţiei, pentru că Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz. Decizia va fi luată, însă, de toţi şefii de stat şi de guvern. În orice caz, pentru preluarea preşedinţiei prin rotaţie o ţară trebuie să fie pregătită logistic, echipe, sunt implicaţii mari. Este luată în calcul şi devansarea preşedinţiilor, ceea ce ar însemna pentru România să preia cu şase luni mai devreme. Acum, însă, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că după discuţia cu premierul Marii Britanii, Theresa May,  este nevoie de o ieşire calmă a acesteia din Uniunea Europeană, un „divorţ de catifea”, cum l-a numit Donald Tusk.
Realizator: Să mai adăugăm că noul premier britanic merge astăzi şi mâine în Germania şi Franţa, doi actori-cheie în Uniunea Europeană, pentru a discuta cu liderii germani şi francezi despre ieşirea Marii Britanii din forul comunitar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie