POMPIERII SALVATORI MEREU LA DATORIE

 În perioada minivacanței prilejuită de Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, peste 5.000 de pompieri salvatori cu 2.800 de mijloace tehnice vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.

Răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat, la nivel naţional, prin intermediul celor 250 echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor medical calificat, precum și de cele 18 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic şi 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească aceste sărbători, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.

În această săptămână, inspectorii de prevenire au realizat instruirea personalului clerical și au verificat modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la lăcașurile de cult unde este așteptat un număr mare de pelerini, pentru identificarea și remedierea potențialelor nereguli privind securitatea la incendiu. Cu prilejul acestor acţiuni au fost verificate: asigurarea căilor de evacuare a persoanelor, a căilor de acces a autospecialelor de intervenţie și exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice.

Întrucât în perioada acestei minivacanțe, în unitățile de cazare sunt așteptate mai multe persoane, pompierii au verificat respectarea îndeplinirii măsurilor pe linia protecției la incendiu în structurile de primire turistică atât din zonele montane, cât și de pe litoralul Mării Negre.

Pe baza analizelor de risc efectuate de către specialiștii în domeniu, în locațiile unde vor avea loc evenimente cu public numeros vor fi adoptate măsuri suplimentare, inclusiv prin dispunerea în proximitatea obiectivelor a unor echipaje de intervenție pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat.

Totodată, având în vedere că în acest sfârșit de săptămână este preconizată o creștere a numărului de persoane care se deplasează în zona litoralului, IGSU a dispus măsuri pentru dislocarea mai multor autospeciale de descarcerare și acordare a primului ajutor medical pe autostrăzile A2 și A4, în vederea eficientizării acțiunilor operative.

În localitatea Prislop din județul Hunedoara este operaționalizat un punct de prim ajutor medical, unde paramedicii SMURD asistă persoanele cu urgențe medicale aflate în pelerinaj la mănăstirea din localitate.

Măsuri suplimentare au fost adoptate și la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unde va fi amplasat un punct medical avansat (cort de prim ajutor SMURD), iar două ambulanțe SMURD și o autospecială pentru stingerea incendiilor vor asigura intervenția la nevoie.

Având în vedere că numeroşi cetăţeni aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii, la iarbă verde, utilizând surse de foc în spaţii deschise, reamintim următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situaţiile de urgenţă:

– pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt;

– înainte de plecare, stingeţi focul/cărbunii încinşi cu apă sau pământ şi acoperiţi cenuşa rezultată cu pământ;

– supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete;

– nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse.

Pompierii salvatori sunt permanent la datorie, pregătiți să răspundă prompt nevoilor comunităţii, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.