Cineaşti români premiați la Festivalul de Film de la Sarajevo 2016

Festivalul de Film de la Sarajevo și-a desemnat câștigătorii ediției 2016 în cadrul galei de premiere desfășurate la Teatrul Național din Sarajevo sâmbătă, 20 august.

Filmul Albüm (regia Mehmet Can Mertoglu, director de imagine Marius Panduru) coprodus de Oana Iancu şi Calin Peter Netzer a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj (premiu în valoare de 16.000 de euro), dar şi premiile CICAE şi Cineuropa oferite de partenerii festivalului. Tot la secțiunea de lungmetraj, producţia Câini (scenariul și regia Bogdan Mirică, producător Marcela Ursu) a obţinut menţiunea specială a juriului prezidat de Elia Suleiman. Pentru același film, Gheorghe Visu, interpretul rolului Hogaș, a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor și un premiu în valoare de 2.500 de euro.

Competiția de documentare a fost câștigată de producția Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan, producători Monica Lăzurean-Gorgan, și Hanka Kastelikova): un premiu în valoare de 3000 de euro oferit de Departamentul Federal pentru Afaceri Externe din Elveția.

Scurtmetrajul 4:15 PM Sfârșitul Lumii (regia Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, producători Adina Sădeanu şi Alex Tudor Crăciun) a primit menţiunea specială a juriului.

Proiectul cinematografic Otto Barbarul (regia Ruxandra Ghițescu, producător Iuliana Tarnoveţchi) a câștigat Premiul Macedonian Film Agency (10.000 euro) din cadrul CineLink Co-production Market.

 Touch Me Not / Nu mă atinge-mă (regia Adina Pintilie, producători Monica Lăzurean-Gorgan şi Adina Pintilie) a câştigat Premiul The Post Republic, contribuţie non financiară sub forma serviciilor de postproducţie în valoare de 25.000 euro.

Carla Fotea a primit premiul oferit de partenerii festivalului – Best Pack & Pitch Award (Talents Sarajevo Pack & Pitch) – 4.000 de euro, sumă acoperită de Studio Chelia Sarajevo pentru post-producția coloanei sonore a proiectului prezentat.

Regizorul român Alexander Nanau a făcut parte din juriul competiţiei de documentare. Tototdată, Doina Bostan (reprezentant al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Consilier de relaţii internaţionale şi reprezentant al României în Comitetul Director Eurimages) a fost membră a juriului CineLink Co-production Market.

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, a avut loc în perioada 12-20 august. Institutul Cultural Român de la Viena a fost partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

10 producţii româneşti au participat în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, peste 50 de cineaşti români şi patru proiecte cinematografice româneşti în secţiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress şi Docu Rough Cut Boutique.

Institutul Cultural Român de la Viena