O ambiție pentru România: în top 10 economii din Uniunea Europeană până în 2036

România are potențialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-și economia de 4 ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie și aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung.

Propunerea pleacă de la realitatea economică curentă, așa cum o vede comunitatea membrilor FIC – după aderarea la UE, României îi lipsește o ambiție precisă. Ritmul de creștere de acum, deși încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absența unei abordări strategice.

Membrii FIC consideră că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic și politicienii să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie.

FIC vrea să contribuie la acest dialog, iar în urma consultării membrilor săi și a unor estimări macroeconomice făcute de profesionişti, consideră că locul 10 în topul economiilor UE este ambițios, dar posibil. Economia României ar valora 655 miliarde EUR în 2036, echivalentul unei creșteri de patru ori, ca mărime față de prezent. Comunitatea FIC este conștientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată. Acesta este și modelul economic standard conform căruia creșterea economică este generata de cei trei factori, capitalul fizic, uman și avansul productivității.

Pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată crește în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potențialul în prezent – până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.

FIC nu are bineînțeles, vocația de a produce un plan pe termen lung pentru România. Este atributul Guvernului, cu sprijinul Președinției, Parlamentului, Băncii Naționale, partidelor politice și printr-o amplă Consiliul Investitorilor Străini Tel/Fax: 021 222 1931 Ion Câmpineanu, 11 Email: office@fic.ro Sector 1, 010031, București, România www.fic.ro 2 consultare cu mediul academic, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri. Ceea ce ne propunem este să creăm o platformă de dialog în care să stimulăm și să contribuim la această dezbatere privind definirea unei ambiții naționale, promovarea ei și să găsim idei sau potențiale soluții cu privire la un model de guvernanță, folosind principiile pe care le aplicăm în afaceri. Acesta este și motivul pentru care FIC a pornit campania VA URMA în mediul online încă din luna iunie, iar acum o lansează public.

VA URMA își propune în primul rând să comunice cu publicul și cu toți actorii relevanți, pentru ca fiecare să conștientizeze că România are un potențial enorm pe care îl poate mobiliza odată ce și-a asumat o astfel de ambiție și o strategie integrată, coerentă pe termen lung, cu priorități bine definite. În al doilea rând, vom încerca să explicăm publicului care sunt beneficiile unei creșteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăți și cum credem noi că se poate ajunge acolo. Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanță, pentru ca un proiect de țară care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârșit. Ne dorim să stimulăm dialogul și implicarea pe această temă.

O contribuție pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context, este un model de guvernanță asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care și companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanță și calibrare permanentă în raport cu realitățile din teren. Fără îndoială, obiectivul propus este unul îndrăzneț, dar comunitatea FIC consideră că România poate îndrăzni mai mult dacă își mobilizează toate resursele, dacă poate construi consensul și angajamentul necesar în jurul acestei ambiții. Aflată la un nou moment de oportunitate, România poate decide să construiască un viitor sustenabil pentru următorii 20 de ani.