Rusia aşteaptă un răspuns de la NATO într-o serie de chestiuni legate de prezenţa forţelor Alianţei în zona Mării Baltice

Rusia aşteaptă un răspuns de la NATO într-o serie de chestiuni legate de prezenţa forţelor Alianţei în zona Mării Baltice. Viceministrul rus de externe a declarat că iniţiativa privind măsurile de securitate aeriană în zona baltică aparţine Finlandei.
Viceministrul rus de externe, Alexei Meşkov, a declarat că la întâlnirea de ieri de la New York cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, i-a comunicat că Moscova aşteaptă din partea NATO un răspuns scris la propunerile sale privind măsurile de securitate în zona Mării Baltice. Aceste propuneri i-au fost transmise Alianţei la reuniunea Consiliului NATO-Rusia din iulie. Propunerea include şi obligativitatea zborurilor militare ale NATO şi Rusiei cu dispozitivele de identificare, aşa-numitele transpondere, în funcţiune. Rusia şi NATO discută organizarea unei reuniuni de experţi pe această temă – a mai spus Alexei Meşkov menţionând însă că pentru organizarea ei sunt necesare răspunsuri scrise din partea NATO la propunerile scrise ale Rusiei. Alexei Meşkov a precizat că iniţiativa privind măsurile de securitate aeriană de la Baltica aparţine Finlandei, ţară neutră, şi a fost susţinută activ de Rusia. Iniţiativa finlandeză a fost urmarea unei serii de incidente aeronavale între Rusia şi NATO în zona Mării Baltice, inclusiv apropierea periculoasă a unor avioane militare ruseşti de nave şi avioane americane, respectiv apropierea acestora din urmă de bazele ruseşti din regiunea Kaliningrad.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)