“Ziua Unității Germane”

Forumul Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică și Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (str. Batiştei nr. 15) organizeaza  miercuri, 5 octombrie 2016, ora 18.00 la Casa Schiller  evenimentul “Ziua Unității Germane”, aniversarea a 26 de ani de la reunificarea  Germaniei.  Manifestarea  este organizata în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

Prezintă:

  • Uwe Koch, Coordonatorul Departamentului Cultură, educație și probleme ale minorității germane la Ambasada Republicii Federale Germania la București 
  • Christiane Gertrude Cosmatu, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernului României
  • Klaus Fabritius, Președintele Forumului  Democrat al Germanilor din RomâniaRegiunea Extracarpatică

Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție de fotografie intitulată O zi la Hamburg”,  realizată de dr. Klaus Fabritius. Orchestra de suflători  „Karpaten Show”, condusă de Hans Groza, va prezenta un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România).

Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.

Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.

Dr. Klaus Fabritius (1973), membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate ( entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică ( ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.

Orchestra de suflători „Karpaten – Show” a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a doamnei Mariana Duliu și a lui Dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică. Se continuă tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între 1970 si 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz. Dupa 1990 a intreprins turnee  organizate de Casa Schiller și filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane la Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodata au participat anual la diferite manifestari culturale la Casa Schiller si la Ambasada Republicii Federale Germania în România.