9 seri cu casa închisă la Sala Radio: Festivalul RadiRo, la final

9 concerte sold-out din 9 evenimente programate pe durata festivalului, 6 orchestre simfonice de prestigiu din Europa şi Asia, 22 de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români şi străini prezenţi pe scenă, transmisiuni live pe satelit către un public potenţial de miliarde de ascultători pe mai multe continente: acesta este palmaresul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, care s-a desfăşurat la Sala Radio între 23 septembrie şi 1 octombrie 2016.

Concertul de închidere al festivalului a fost susţinut sâmbătă, 1 octombrie, de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, dirijor de onoare al orchestrei şi fost director atistic al Royal Ballet din Londra. Concertul a oferit o incursiune în repertoriul britanic contemporan, cu participarea violonistului Charles Mutter, a flautistei de origine română Ileana Ruhemann şi a lui Robert Jordan, interpret la cimpoi. Publicul a aplaudat prezenţa în sală a compozitorului Guy Barker, a cărui piesă, Concerto in One Act for Violin and Orchestra, a făcut parte din programul concertului. O adevărată surpriză, foarte apreciată şi aplaudată de public, a fost interpretarea de către orchestra BBC, la bis, a unei prelucrări inedite pe teme populare româneşti (Ciocârlia) şi internaţionale, într-un aranjament orchestral semnat de compozitorul Peter Cowdrey.

Jean Philippe De Tender, Media Director în cadrul European Broadcasting Union (EBU), prezent la festival, a transmis următorul mesaj: Este extraordinar că Radio România organizează Festivalul RadiRo, este o oportunitate unică de a promova şi de a aduce împreună orchestrele radiodifuziunilor publice. Ceea ce apreciez în mod special la Festivalul RadiRo este că aduce Europa şi restul lumii împreună. Au participat la RadiRo orchestre din Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, România, dar şi, pentru prima dată, din China.

Barry Wordsworth, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, a declarat la închiderea festivalului: RadiRo este o idee minunată, deoarece lucrul cu adevărat important pe care trebuie să îl facă orchestrele radio este să iasă din studioul de înregistrări şi să îşi susţină live concertele, în faţa unui public viu. Sper că Festivalul RadiRo se va întâmpla de multe ori în viitor şi că acesta este începutul unui lucru cu greutate, poate la fel ca la Jocurile Olimpice, astfel încât să putem merge în jurul lumii, realizând astfel de evenimente care aduc împreună publicul şi orchestrele simfonice radio.

Festivalul RadiRo s-a deschis pe 23 septembrie cu Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, prima orchestră simfonică din China care a concertat până acum în România, sub bagheta dirijorului Lin Daye, cu participarea pianistei Zhang Zuo şi a violonistului Gabriel Croitoru. Au urmat, pe 24 şi 25 septembrie, două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, care a adus pe scena Sălii Radio doi solişti foarte apreciaţi în plan internaţional: trompetista Tine Thing Helseth şi pianistul Vadym Kholodenko. Agenda festivalului a continuat cu primul concert al Orchestrei Naţionale Radio la RadiRo, pe 26 septembrie. Violoncelistul Răzvan Suma a fost solistul invitat în prima parte a concertului, iar în partea a doua Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul de Copii Radio au oferit o impresionantă desfăşurare de forţe marca Radio România, în Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. Festivalul a continuat, pe 27 şi 28 septembrie, cu două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, dirijată de Kristjan Järvi, director de onoare al festivalului, cu participarea a doi pianişti de notorietate internaţională: Denis Kozhukhin şi Stefano Bollani. Pe 29 septembrie Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe celebrul violonist Gidon Kremer. Orchestra Naţională Radio a susţinut al doilea concert în cadrul festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. BBC Concert Orchestra a concertat în închiderea festivalului, pe 1 octombrie.

Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română a transmis în direct pe TVR2 concertul de deschidere şi a înregistrat concertele festivalului, care vor fi difuzate ulterior.

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul RadiRo, vă rugăm accesaţi pagina web a evenimentului, www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România. Sponsor principal: Orange. Coproducător: TVR. Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român. Maşina festivalului: Dacia. Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi, Accente, Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaţionali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union