A mânca înseamnă mult mai mult decât a te alimenta. Unul dintre aspectele ce trebuie evidenţiate este funcţia socială pe care o îndeplineşte masa, iar perioada sărbătorii de Crăciun este cea care face cel mai evident acest aspect. Problema constă în faptul că a reuni în mai puţin de 10 zile, mai mult de trei mese copioase presupune o agresiune la adresa tubului nostru digestiv şi a metabolismului, ceea ce se traduce printr-o creştere în greutate şi printr-o senzaţie de lipsă de energie după vacanţă.
Pentru a evita aceste consecinţe, ideal ar fi să nu profităm de abundenţa de preparate culinare care ni se oferă în acele zile atât de speciale, însă nu întotdeauna este posibil, ţinând cont de angajamentele sociale şi familiale pe care le avem.
Astfel, specialiştii ne propun câteva măsuri menite să ne ajute să nu ne îngrăşăm:
1. Consumarea unui smoothie la micul dejun. Acest preparat obţinut din fructe şi legume are ca obiectiv descărcarea tubului digestiv, în timp ce ajutăm ficatul să se dezintoxice. Un exemplu bun ar putea fi smoothie-ul obţinut din struguri, morcov, praz, mere, ghimbir şi lămâie;
2. A doua propunere ar consta în mese uşoare şi bogate în vegetale şi fructe (ale căror fibre favorizează descărcarea digestivă); de exemplu, o salată verde la prânz şi o cremă de legume la cină;
3. O a treia opţiune ar fi un „intermitent fasting” (un post intermitent); cu alte cuvinte, pe cât ne este cu putinţă, să ne abţinem de la ingerarea de alimente solide timp de 16 ore consecutiv (sau cel puţin 12 ore);
4. Desigur că activitatea fizică va fi, de asemenea, importantă pentru a ne ajuta să contrabalansăm efectul exceselor. Sfatul specialiştilor este să practicăm activitate fizică aerobică sau mersul pe jos timp de o oră şi jumătate pentru a favoriza descompunerea grăsimilor.
5. De asemenea, prin supravegherea bioritmurilor (somn de 6 până la 8 ore), vom reuşi să depăşim perioada Crăciunului fără a sacrifica angajamentele sociale sau familiale, fără o creştere în greutate şi cu siguranţă, simţindu-ne mai bine ca înainte.
www.larazon.es – 18 noiembrie