Pădurea amazoniană exploatată de 2000 de ani de popoarele antice

 Pădurea amazoniană a fost exploatată și formată timp de 2000 de ani de către popoarele indigene, susţine un nou studiu care pune în discuţie conceptul unui ecosistem curat. Studiul, publicat pe 6 februarie în Rapoartele Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS), se bazează pe analiza terenului din jurul acelor misterioase „geoglife” –  urme pe sol a căror existență a fost dezvăluită de raidurile aeriene din ultimii ani, devenite posibile după defrișările masive.
Cercetătorii au vrut să înţeleagă „în ce măsură, înainte de sosirea europenilor în 1492, popoarele indigene au avut un impact asupra mediului prin construirea acestor vaste terasamente cu forme geometrice”, a explicat Jennifer Watling, cercetătoare la Muzeul de Arheologie și Etnografie de la Universitatea din São Paulo, Brazilia. „În primul rând am încercat să determinăm  dacă această regiune vastă a Amazoniei era deja împădurită atunci când au fost construite aceste ‘geoglife’ „, a precizat ea.
Încă misterioase, cele peste 450 de geoglife, datând din era precolumbiană, ocupă în total 13.000 km2 din vestul Braziliei.
Reconstituind 6.000 de ani de istorie a solurilor şi a vegetaţiei din jurul a două geoglife, cercetătorii au determinat că popoarele din era precolumbiană au exploatat activ masivele bogate în palmieri, timp de milenii, într-o pădure dominată de  bambuşi. /rcostea

(www.lefigaro.fr – 7 februarie)