Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles la Consiliul de Primavară

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc astăzi şi mâine la Bruxelles la Consiliul de Primavară, care are pe agendă chestiuni ce ţin de economie, securitate şi migraţie, dar şi de viitorul Uniunii. Discuţiile se vor concentra pe crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economiei, cu accent pe situaţia generală a Europei şi politicile comerciale.
Liderii europeni vor analiza progresele făcute în ce priveşte strategia pentru piaţa unică a bunurilor şi serviciilor şi prima fază a semestrului european. În ce priveşte migraţia, şefii de state şi de guverne din Uniune vor evalua gradul de aplicare a deciziilor luate la summitul de la Malta din 3 februarie în privinţa rutei de migraţiei din centrul Mediteraniei. Mai exact, soluţiile de eliminare a presunii migraţioniste, inclusiv prin colaborarea cu statele din care provin migranţii şi măsurile care ţin de securitate şi apărare. Pe lista de priorităţi se află la Consiliu şi situaţia din Balcanii de Vest, unde tensiunile din ultima vreme au provocat temeri, inclusiv cererea premierului Kosovo de înarmare a forţelor de ordine locale. Un punct important pe agenda reuniunii este şi alegerea preşedintelui Consiliului European pentru perioada 1 iunie 2017- 30 noiembrie 2019.
România va fi reprezentată la Consiliul European de preşedintele Klaus Iohannis. Premierul Sorin Grindeanu este, de asemenea, la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni de pregătire a Consiliului, care va începe după amiază. Este de aşteptat ca liderii socialişti să discute aspecte ce ţin de viitorul Uniunii, după Brexit./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 martie)