Autorităţile de la Ankara au respins apelul UE pentru deschiderea unei anchete în legătură cu presupusele nereguli la referendum

Autorităţile de la Ankara au respins, astăzi, apelul Uniunii Europene pentru deschiderea unei anchete în legătură cu presupusele nereguli la referendumul constituţional de acum două zile din Turcia care va permite întărirea puterilor preşedintelui Erdogan. Tot astăzi, principalul partid de opoziţie din Turcia a cerut oficial anularea rezultatului referendumului. Cristina Dumitrescu a urmărit evoluţiile situaţiei din Turcia.

Reporter: Ministrul turc pentru afaceri europene a respins cererea de astăzi a Comisiei Europene referitoare la deschiderea unei anchete în legătură cu presupusele nereguli înregistrate la scrutin, susţinând că toate acestea sunt doar speculaţii şi cerând forului comunitar să respecte procesele democratice.

Concluziile preliminare ale observatorilor internaţionali, invitaţi să supravegheze desfăşurarea referendumului, vorbesc de încălcări ale standardelor europene, în special în campania electorală în timpul căreia nu au fost oferite condiţii echitabile celor două tabere, ceea ce i-a înfuriat pe guvernanţii turci, inclusiv pe preşedintele Erdogan.

Tot astăzi, reprezentanţii Partidului Republican Popular, cea mai importantă formaţiune de opoziţie, au cerut anularea referendumului, câştigat la limită de preşedintele Erdogan şi de susţinătorii săi. Motivul invocat în cerere este numărul foarte mare de buletine de vot care nu au avut aplicată o ştampilă oficială, dar care au fost totuşi numărate, ca urmare a unei decizii de ultim moment a Comisiei Electorale Centrale. În ciuda acestor controverse şi a rezervelor exprimate de europeni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a primit felicitări atât din partea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, dar şi a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie