Aur și argint pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică

Elevii români care au participat la Olimpiada Asiatică de Fizică – APhO, desfășurată între 1 și 9 mai la Yakutsk, în Federația Rusă, au reușit să obțină rezultate de excepție: o medalie de aur și două de argint. Pregătirea elevilor români care au făcut parte din echipa României a fost susținută de Banca Comercială Română și Fundația eMAG, prin intermediul programului Hai la Olimpiadă!.

Răzvan Radu, elev în clasa a XII-a, a reușit să obțină cel mai bun rezultat: medalia de aur. Medalii de argint au obținut Anca Drăgulescu – clasa a XII-a și Petru Cotruț – clasa a XI-a. Anca Drăgulescu a primit și o distincție specială: Special Prize for the best result of a female contestant in Asian Physics Olympiad – premiul pentru cea mai creativă participantă la Olimpiadă.

„Împreună cu BCR, am devenit principalii susținători pentru participarea echipelor românești de fizicieni la Olimpiada Asiatică acum trei ani. Coordonatorul lotului de Fizică, domnul profesor Adrian Dafinei, ne-a explicat că la acest concurs participă cele mai bune echipe din lume și că această invitație – a unei echipe europene – este cu totul excepțională și reprezintă un gest de mare apreciere din partea organizatorilor. Am decis să le oferim toată susținerea de care aveau nevoie și ne bucurăm că le-am putut fi aproape! Îmi doresc foarte mult ca, în scurt timp, să primească toată recunoașterea pe care o merită și să devină profesioniștii desăvârșiți de care avem nevoie. Îi felicităm pe elevi pentru rezultatele obținute și le mulțumim profesorilor pregătitori pentru timpul, eforturile și dăruirea investite în cultivarea talentului acestor copii!”, potrivit  lui Tudor Vlad, Președintele Fundației eMAG pentru Educație.

„Îi felicităm pe toți olimpicii care au crezut în ei și ne-au demonstrat că doar încrederea în forțele proprii, puterea de muncă și determinarea ne conduc spre performanța adevărată. BCR a fost și rămâne alături de copiii și tinerii care obțin rezultate atât la nivel național, cât și internațional. Suntem mândri de ei și credem că România are nevoie de astfel de oameni care cred că, prin forțele lor, pot transforma societatea din care fac parte. Performerii de astăzi sunt liderii de mâine și nu putem decât să le fim recunoscători lor și profesorilor care îi pregătesc pentru toate eforturile depuse și pentru că nu renunță niciodată, indiferent cât de greu ar fi”, a declarat Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, BCR.

Datorită rezultatelor foarte bune obținute până în prezent, România este singura țară din afara Asiei care a fost invitată, pentru al treilea an consecutiv, să participe la Olimpiada Asiatică de Fizică. Competiția a reunit 24 de țări, fiecare țară fiind reprezentantă în concurs de către un număr de opt participanți.

Banca Comercială Română și Fundația eMAG, prin programul Hai la Olimpiadă!, vor susține și pregătirea echipei care va reprezenta România la prima ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, care va avea loc între 20 și 24 mai în Estonia, și participarea lotului României la Olimpiada Internațională de Fizică, care va avea loc în luna iulie în Indonezia.

Despre programul Hai la Olimpiadă!

Hai la Olimpiadă! este un program inițiat de Fundația eMAG în 2012. Din 2014, BCR a devenit partener al programului prin susținerea, alături de Fundația eMAG, a centrelor de pregătire și a celor mai importante concursuri de Matematică, Fizică și Informatică.

După patru ani de activitate, Hai la Olimpiadă! numără astăzi 22 de centre în 12 orașe din România, 3.286 de elevi pasionați de Matematică, Informatică și Fizică și 290 de profesori dedicați.

Prin programul Hai la Olimpiadă!, pregătirea pentru performanță se desfășoară în cele mai bune condiții și oportunitatea de a participa la pregătire se oferă tuturor copiilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie. Profesorii din centre sunt recompensați pentru orele de pregătire, iar cele mai bune rezultate ale copiilor la concursurile naționale și internaționale sunt premiate de către Fundația eMAG și BCR.