Vizită regală în Polonia, 11-14 mai 2017

În zilele de 11 – 14 mai 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a făcut o vizită oficială în Republica Polonia și a vizitat orașele Varșovia, Poznan, Cracovia și Oswiecim.

A fost a patra vizită publică externă a Familiei Regale din anul 2017. În zilele de 6-9 februarie 2017, Principele Radu a efectuat o vizită în Anglia, în compania președintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia, participând la al XX-lea Summit Marmara de la Istanbul, iar în luna mai a vizitat Republica Moldova, fiind prezent în Chișinău și în localitățile Ocolina și Țepilova Mare.

La Varșovia, în ziua de 11 mai 2017, Principele Radu s-a întâlnit cu vice-mareșalul Senatului, doamna Maria Koc. În aceeași zi, Principele Radu a vizitat Palatul Belvedere, locul unde acum 80 de ani au fost primiți Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai, în vizita de Stat din 26-30 iunie 1937. Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Wojciech Kolarski, consilier prezidențial. Întreaga vizită a fost efectuată în prezența Excelenței Sale domnului Ovidiu Dranga, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă.

La Poznan, Principele Radu a participat, în ziua de 12 mai, la ceremoniile militare prilejuite de acordarea noului Drapel de Luptă al Batalionului Logistic “Regele Carol al II-lea al României” și primirea, de către Brigada 17 Mecanizată a Armatei Poloniei, a patronajului regal al Principesei Moștenitoare Margareta a României. Ceremoniile au cuprins o slujbă la catedrala din Poznan, o ceremonie militară de semnare a documentelor, o paradă militară și un prânz ostășesc. La ceremonii a luat parte Excelența Sa domnul Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Varșovia. Au fost de față atașatul militar al României la Varșovia și atașatul militar al Poloniei la București.

La ceremonie au participat militarii Batalionului românesc Scorpionii Albaștri, care au defilat alături de soldații polonezi. Militarii români sunt pentru șase luni în Polonia și fac parte dintr-un batalion multinațional NATO.

În aceeași zi, Principele Radu a vizitat Universitatea ,,Adam Mickiewicz’’ din Poznan și s-a întâlnit cu conducerea universității. Universitatea din Poznan are legături profesionale cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Vineri, 13 mai 2017, Principele Radu a vizitat orașul Cracovia, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai Regiunii Malopolska, cu care a discutat pe tema legăturilor regionale dintre România și Polonia. Principele a vizitat Castelul Wawel și Mormintele Regale, catedrala Wawel, vechea bibliotecă a Universității Iagellone și Bazilica Sfânta Maria.

În după-amiaza aceleiași zile, Principele Radu a participat la un meci amical de fotbal între România și Polonia și a înmânat trofeul câștigătorilor (echipa-gazdă). Meciul a reunit pe teren echipe formate din iubitori de fotbal, susținători ai echipelor naționale, iar românii au fost selectați din mijlocul comunității românești din Cracovia.

Întreaga dimineață de 14 mai 2017 a fost consacrată vizitării, în orașul Oswiecim, Centrului memorial Auschwitz- Birkenau.