Gazetari şi scriitori în tranşeele Marelui Război

În perioada 26-27 mai 2017, la Galați, se desfășoară cea de-a IX-a ediție a Conferinței Internaționale Cultura și Presa în Spațiul European, cu tema „Gazetari şi scriitori în tranşeele Marelui Război”, manifestare ce extinde şi îmbogăţeşte aria tematică a conferinţelor organizate de către Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, începând din 2008 (Tradiţie şi modernitate în presa europeană, Mass media: identitate naţională vs. globalizare, Mass media: comunicare şi cultură, Mass media contemporane şi impactul globalizator al Internetului, De la manipulare la intoxicare în mass media, Istoria și reprezentarea ei în media, Presa minorităților etnice din România), propunându-şi să analizeze, în acest an, dramele Primului Război Mondial (1914-1918), reflectate în articole de presă și opera literară a gazetarilor și scriitorilor aflați în tranșee, pentru a-și servi patria. 

Evenimentul beneficiază de sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a IPS dr. Casian Crăciun și este realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Asociația Română de Istorie a Presei, Societatea de Științe Istorice din România, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia). Președintele comitetului de organizare este conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei.

Lucrările manifestării științifice debutează vineri, 26 mai, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos (str. Domnească, nr. 141, Galați), unde vor conferenția prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, care va aborda tema Ioan Slavici: între loialismul pro-habsburgic și devotamentul național, și conf. univ. dr. Silvia Grossu (Universitatea de Stat din Moldova), ce va prezenta lucrarea Onisifor Ghibu și problema ardelenilor, prizonieri de război în Rusia. Cele mai valoroase comunicări înscrise la conferință, grupate în patru secțiuni: Memorialistica Marelui Război, Publicații și gazetari în Primul Război Mondial, Portrete de jurnaliști și scriitori, Primul Război Mondial reflectat în operele literare; vor fi publicate într-un volum tematic, tipărit la o editură de prestigiu recunoscut în domeniul științelor sociale (A2 – CNATDCU). Volumul ediției a VIII-a a Conferinței Internaționale Cultura și presa în spațiul european, care a avut loc la Galați, în mai 2016, a apărut cu titlul Mediamorfoze II – Presa minorităților etnice din România, la Editura Tritonic, din București.

În cea de-a doua zi a conferinței, sâmbătă, 27 mai, participanții vor efectua o excursie de documentare, la Mărășești, Mărăști și Soveja, unde au fost ridicate mausolee în memoria ostașilor români căzuți în timpul Primului Război Mondial.

Partener media: Agenţia de presă Rador

RADOR – 25 mai