Qatarul respinge acuzațiile că sprijină terorismul

Qatarul respinge acuzațiile aduse de țările arabe, potrivit cărora ar fi implicat în treburile interne ale țărilor arabe și ar sprijini terorismul – se arată în declarația Ministerului de Externe al Qatarului. ”Statul Qatar este membru efectiv al Consiliului de colaborare al statelor arabe de la Golful Persic, respectă statutul acestuia, respectă suveranitatea celorlalte state și nu se amestecă în treburile interne ale acestora, își respectă angajamentele legate de lupta împotriva terorismului și a extremismului – se arată în document.

Trei monarhii arabe din Golful Persic – Arabia Saudită, Bahrainul și Emiratele Arabe Unite -, precum și Egiptul, au anunțat în această dimineață ruperea legăturilor diplomatice și consulare cu Qatarul, acuzând Doha de sprijin acordat organizațiilor teroriste și de acțiuni de destabilizare a situației interne din aceste state arabe.

După cum informează RIA-Novosti, Qatarul a calificat aceste acțiuni ca reprezentând o încercare a acestora de a-și impune voința autorităților de la Doha, fapt ce constituie în sine o „încălcare a suveranității”. „Prezentarea unor motive fabricate cu scopul de a fi adoptate măsuri împotriva unui stat înfrățit, care face parte din Consiliul de colaborare al statelor arabe de la Golful Persic, reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că nu există motive reale pentru astfel de acțiuni adoptate împreună cu Egiptul” – se arată în document./snicolau/cvanatoru

www.rian.ru – 5 iunie