Ziua Mondială a Refugiaţilor

Ziua Mondială a Refugiatului sărbătorită şi în România

Realizator: Numărul refugiaţilor din întreaga lume a atins anul trecut un nou record, ajungând la 65,6 milioane de oameni. Potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi, ca ţară de origine pe primul loc rămâne Siria, din care au fugit, de la declanşarea conflictului, 5 milioane şi jumătate de persoane, peste 800 de mii doar anul trecut. Datele au fost făcute publicităţii în contextul în care astăzi este marcată Ziua Mondială a Refugiatului. Care este situaţia de la noi din ţară aflăm de la reporterul nostru Ramona Alexandrescu.

Reporter: În România, din anul 1991 pnă în prezent aproximativ, 27 de mii de persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie. Dintre aceştea, 4.981 au primit statut de refugiat sau protecţie subsidiară. De la începutul anului şi până în prezent au fost depuse 1.700 de cereri de azil. Cei mai mulţi solicitanţi provin din Siria, Irak şi Pakistan. Inspectoratul General pentru Imigrări sărbătoreşte Ziua Mondială a Refugiatului printr-o serie de activităţi – a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ermina Mihai.

Ermina Mihai: În cele şase centre de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti au loc competiţii sportive, ateliere de pictură tematică, drumeţii menite să-i familiarizeze pe refugiaţi cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

Reporter: Există o distincţie între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine temporar sau definitiv din motive de ordin economic familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să părăsească ţara natală, de cele mai multe ori din cauza unor stări conflictuale./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie

*

„Ziua Mondială a Refugiaţilor”; marcată, la iniţiativa ONU, pentru prima dată în anul 2001; ziua a coincis, în acel an, cu sărbătorirea a 50 de ani de la semnarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (20.VI.1951)