RADOR: Revista presei

Gata cu baia în fântânile publice din Roma

Probabil că toată lumea îşi aminteşte de scena emblematică a filmului La Dolce Vita al lui Federico Fellini, când Emma (Anita Eckberg) face baie în fântâna Trevi din Roma. Începând de acum o asemenea extravaganţă va fi aspru sancţionată în capitala italiană – informează cotidianul italian Il Mattino. Autorităţile sunt foarte deranjate de faptul că turiştii – inspiraţi de celebra peliculă –  fac baie şi stau la picnic pe pervazul fântânilor din oraşul etern. Astfel, potrivit unei decizii a Consiliului Local al Romei, cei care fac baie sau doar își atârnă picioarele în fântâni, sunt pasibili de o amendă contravenţională, care poate să ajungă până la 240.000 de euro. Interdicţia va rămâne în vigoare până la data de 31 octombrie.

Când va cădea Ungaria în braţele Rusiei?

După anul 2020, Uniunea Europeană va aloca bani mult mai puţini pentru dezvoltarea regiunii estice. Ungaria fiind dependentă de finanţare externă va putea să caute alte surse. Cât de probabil este că ţara vecină să apeleze la Rusia, eventual la China pentru a păstra echilibrul financiar al ţării? Aceasta a fost subiectul conferinţei organizate de Consiliul German al Relaţiilor Externe (DGAP) din Berlin, care a avut loc vineri, 23 iunie – informează site-ul DGAP. Potrivit analistului politic Rácz András, profesor la Universitatea Catolică Pázmány Péter – care a acordat un interviu portalului maghiar index.hu, pentru Rusia, Ungaria nu este o ţară interesantă, doar ca membru NATO şi UE. Altfel, acesta nu reprezintă nici din punct de vedere politic şi nici din punct de vedere economic o ţintă. Cu toate acestea Rusia poate să fi motivată de modernizarea centralei nucleare de la Paks, care a rămas singurul proiect al firmei Roszatom în UE, după ce şi Bulgaria, şi Cehia s-au retras din proiecte similare şi chiar şi investiţia din Finlanda a început să se clatine (reperul des invocat de actualii guvernanţi ai Ungariei). Potrivit contractului, în mare parte secretizat, 40% din investiţia din Ungaria va fi executată de firme maghiare. Acesta – potrivit estimărilor specialiştilor – ar reprezenta 4-5 miliarde de euro pentru firme ungureşti, care vor fi selectate – după toate probabilităţile – dintre societăţi conduse de clientela politică a actualului guvern – opinează analistul.

Harry Potter de 20 de ani.

Exact acum 20 de ani a apărut primul volum al cărţii scrise de J.K. Rowling: Harry Potter, într-un tiraj de numai 500 de exemplare. Succesul acestuia a depăşit însă toate aşteptările. Povestea  fantastică a ucenicului vrăjitor a fost atât de captivantă, încât în decurs de numai două decenii, seria de romane a fost tradusă în 80 de limbi şi s-a vândut în nu mai puţin de 500 milioane de exemplare, aducând autoarei un venit de circa 650 milioane de lire sterline. Cu aceste venituri, la varsta de 51 de ani, autoarea s-a clasat pe locul al treilea în topul celor care au câştigat cei mai mulţi bani într-un an, în Marea Britanie – aflăm din lista publicată de Forbes Magazine.

Revine dreapta în alegerile locale din Italia

Formaţiunea Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi a obţinut o revenire spectaculosă în cel de-al doilea tur al alegerilor locale parţiale din Italia, care s-au încheiat duminică seara (25. 06. 2017). Astfel – potrivit cotidianului Il Fatto – dreapta moderată a câştigat în trei oraşe importante: Genova, Verona şi Catanzaro. Cea mai importantă victorie a formaţiunii lui Berlusconi este cea obţinută în Genova, care până acum era considerat un fief al stângii.

Ervin Székely, RADOR