Descoperirea unui meteorit vechi de 4,5 miliarde de ani în Olanda

Luni, 26 iunie, cercetătorii din Olanda au anunțat că au descoperit un meteorit vechi de 4,5 miliarde de ani, care ar putea conține o serie de informații prețioase despre felul în care s-a format Sistemul Solar. „Meteoriții sunt foarte speciali, pentru că nu avem roci de această vârstă pe Pământ”, a declarat geologul Leo Kriegsman de la Centrul pentru biodiversitate Naturalis din Leiden, într-un videoclip difuzat pe YouTube pentru a marca această descoperire. De mărimea unui pumn uman, meteoritul, care are o greutate de aproximativ 500 de grame, a trecut cu mare viteză prin acoperișul unui adăpost din micul oraș Broek din regiunea Waterland, la nord de Amsterdam, în ianuarie. În pofida unor cercetări aprofundate nu au putut fi descoperite alte fragmente ale meteoritului găsit de localnici. Chiar dacă s-ar părea că ploi de meteoriți cad în Olanda la fiecare patru ani, micile fragmente de roci spațiale sunt dificil de găsit. Acesta a fost abia al șaselea meteorit descoperit în Olanda în ultimii 200 de ani.
„Putem afla mai multe lucruri despre ceea ce s-a întâmplat la începutul existenței Sistemului Solar, atunci când un nor stelar s-a fragmentat și au început să se formeze minereurile, când planetoizii au început să se formeze pentru prima dată”, a explicat Leo Kriegsman. „El ne oferă, deci, informații despre ceea ce s-a petrecut la începutul Sistemului Solar, când s-a format Terra”, a adăugat cercetătorul olandez.
Geologul a estimat că meteoritul provine cel mai probabil din regiunea cuprinsă între planetele Marte și Jupiter, unde se află o importantă centură de asteroizi, cu „multe roci și mici planete”, care ies uneori în afara orbitelor lor.
Centrul pentru biodiversitate din Leiden a realizat teste aprofundate pe acest meteorit, înainte de a anunța descoperirea sa, luni.
„Voiam să fim siguri sută la sută cu privire la soarta meteoritului, deci a trebuit să efectuăm mai întâi o serie de cercetări”, a explicat Leo Kriegsman pentru AFP./rcostea/ddaniela

www.levif.be – 28 iunie