Premierul desemnat Mihai Tudose şi guvernul său merg în Parlament să îşi prezinte programul şi să primească votul de învestitură

Premierul desemnat Mihai Tudose şi guvernul său merg astăzi în Parlament să îşi prezinte programul şi să primească votul de învestitură. Audierile miniştrilor în comisiile de specialitate vor începe peste o oră, iar plenul se va reuni de la ora 15:00. Cabinetul condus de Mihai Tudose păstrează în fruntea mai multor portofolii importante miniştri din vechea echipă guvernamentală, dar apar şi nume noi, la apărare, educaţie, finanţe sau cultură. Viitorul guvern va avea şi un al treilea post de vicepremier, fără portofoliu, după cum transmite Angela Matei.
Reporter: Înfiinţarea unui post de vicepremier fără portofoliu este singura modificare în ceea ce priveşte structura guvernului. Din această funcţie, Marcel Ciolacu se va ocupa de coordonarea interministerială. Şi liderul Grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, intră in noul cabient la conducerea Ministerului Economiei. Alte nume noi în Cabinetul Tudose sunt: Adrian Ţuţuianu, la apărare, Ionuţ Mişa, la finanţe, Lucian Romaşcanu la cultură, Liviu Pop la educaţie. Din vechea echipă au fost păstraţi, între alţii, titularii de la justiţie, interne, dezvoltare regională, sănătate sau agricultură. Chiar dacă pentru unii evaluarea nu a fost una favorabilă, liderul PSD Liviu Dragnea a explicat că blocajele nu au fost generate de miniştri.
Liviu Dragnea: Au fost o serie de nerealizări, pentru că pe circuitul de avizare sau chiar la nivel guvernamental acele acte normative care erau finalizate şi plecate din ministere n-au fost duse până la capăt. Nu din vina miniştrilor.
Reporter: Pentru premierul desemnat Mihai Tudose prioritatea o reprezintă implementarea programului de guvernare cu un control politic strict.
Mihai Tudose: Vom implementa câteva măsuri noi, la care s-a lucrat în ultimele două săptămâni, tot pentru a recupera anumite sume care astăzi au potenţial de a ne crea probleme în îndeplinirea programului, iar de acum toţi membrii guvernului vor raporta ceea ce fac, în primul rând prin fapte, şi nu doar prin declaraţii.
Reporter: Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţiile de ministru începe în mai puţin de o oră, urmând ca după-amiază premierul desemnat Mihai Tudose să-şi prezinte în plen programul de guvernare şi echipa cu care cere votul de încredere al parlamentarilor./aionescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iunie)