LA CROIX: În România, un șef de guvern sub ochiul [vigilent] al societății

Premierul român, Mihai Tudose, este un apropiat al puternicului dar contestatului șef al Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea.

Societatea românească rămâne vigilentă. O mie de oameni s-au adunat duminică seară, 2 iulie, în Piața Victoriei din București. Ca și cum ar fi vrut să-l avertizeze pe șeful guvernului, Mihai Tudose, că vântul contestării care a făcut ca românii să descindă în stradă cu sutele de mii la începutul lui februarie ar putea începe să sufle iarăși dacă el va încerca să slăbească din nou lupta anticorupție.

Susținut de Curtea Constituțională

Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, deputat timp de 16 ani, ministru al economiei în guvernul precedent și acum premier, este cunoscut ca un apropiat al contestatului dar influentului șef al PSD (fost comunist) Liviu Dragnea, condamnat în 2015 pentru fraudă electorală și judecat în prezent pentru abuz de putere într-o afacere cu angajați fictivi. În consecință, Tudose este suspectat a nu fi decât executantul lui Dragnea în fruntea noului guvern – ale cărui principale personaje nici nu s-au schimbat -, guvern aprobat de parlament prin vot pe 29 iunie.
Nu este pentru nimeni un mister faptul că Liviu Dragnea a avut ceva de împărțit cu fostul premier Sorin Grindeanu, care încercase să-i țină piept la mai puțin de șase luni de la învestire. „Abia numit, Mihai Tudose a declarat că va demisiona atunci când legea îi va permite lui Liviu Dragnea să fie premier”, confirmă politologul Cristian Pîrvulescu de la Universitatea din București. Pentru asta parlamentul ar trebui să amendeze legea privind organizarea guvernului astfel încât un condamnat să poată face parte din el. „El trebuie să acționeze cu mai multă finețe decât precedentul guvern, cu sprijinul curții constituționale dominate de foști membri PSD”, a precizat politologul.

Mânjit de un scandal de plagiat

Mihai Tudose este el însuși pătat de un scandal de plagiat privindu-i teza de doctorat, obținută la Academia Națională de Informații, o instituție pentru cadrele serviciilor secrete, de care aparține. „El a recunoscut implicit, întrucât a solicitat Academiei să-i retragă titlul de doctor”, a declarat Cristian Pîrvulescu. Președintele Klaus Iohannis a acceptat totuși candidatura lui Mihai Tudose, propusă de Liviu Dragnea, invocând „gravitatea crizei” prin care trece România.
Cristian Pîrvulescu vrea să creadă că Mihai Tudose se va distanța odată ce-și va lua în primire puterile de șef al guvernului. Mai ales în condițiile în care majoritatea PSD-ului tinde să se surpe. Unii deputați PSD s-au delimitat deschis la votul pentru moțiunea de cenzură. Iar partidul liberal ALDE, aliat al guvernului, nu prea gustă impozitele anunțate de guvern asupra salariilor mari și a cifrei de afaceri a companiilor. Mihai Tudose va trebui totodată să o aibă în vedere pe vicepremierul Sevil Shhaideh, o persoană fidelă PSD-ului, pe care Liviu Dragnea o consideră a fi adevăratul premier.
Articol de Marie Verdier
http://bit.ly/2tDiahR

LA CROIX (Franţa), 3 iulie 2017
Traducere: Andrei Suba