La Roma, apa va fi raţionalizată, pe fondul secetei din regiune

Realizator: Apa va fi raţionalizată la Roma începând cu această săptămână, după ce preşedintele regiunii Lazio, din care face parte şi capitala Italiei, a cerut stoparea extragerii din lacul care alimentează o parte din oraş. Pe fondul secetei din regiune, nivelul lacului este în scădere, ceea ce pune în pericol planctonul şi peştii.

Corespondenţă de la Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Restricţiile sunt prevăzute să înceapă la 28 iulie, însă deja o parte dintre fântânile de stradă, nenumărate de altfel, în centrul capitalei, şi foarte căutate de turişti au fost închise. Ba mai mult, luni seara, Vaticanul a solicitat să fie oprite toate fântânile de pe raza statului său, inclusiv cele din faţa Bazilicii San Pietro.

Decizia opririi pompării din imensul rezervor al lacului Bracciano, de unde provine apa care asigură alimentarea capitalei italiene, aparţine primarului Virgina Raggi, fiind susţinută şi de preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, care lansează apelul de alarmă că la Roma apa se va termina. Ministrul mediului, Gian Luca Galletti, confirmă că situaţia din capitala italiană este critică în aşa măsură că autorităţile locale pot decreta stare de urgenţă şi pot apela la procedurile de sprijinire a fermierilor în caz de secetă. Peste 1,5 milioane de localnici vor avea de suferit în urma aplicării acestor restriciţii./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie