Cinci şefi de Direcţii de Sănătate Publică urmează să fie schimbaţi din funcţii

 Cinci şefi de Direcţii de Sănătate Publică urmează să fie schimbaţi din funcţii din cauza proastei gestionări a campaniei de vaccinare împotriva rujeolei. Decizia a fost luată de ministrul sănătăţii, Florian Bodog, şi îi va fi înaintată premierului, după ce s-a constatat că, în judeţele Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov, rata de vaccinare este sub 50%, un nivel extrem de redus faţă de obiectivul asumat de autorităţi. Potrivit Raportului privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat, ieri, de Ministerul Sănătăţii şi care poate fi consultat şi pe siteul romaniaactualitati.ro, peste 220 de mii de copii din întreaga ţară sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei.    În raport sunt menţionate şi cauzele acestei situaţii îngrijorătoare, între care refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, dar şi lipsa periodică a vaccinurilor. De altfel, medicul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a subliniat în dezbaterea de ieri, de la Radio România Actualităţi, că o rată ridicată a imunizării presupune asigurarea stocurilor de vaccin.
Sandra Alexiu: „Sincopa nu s-a terminat. Noi nu avem acum siguranţa că vom avea. Sigur, în momentul ăsta, e vaccin. Dar nu avem alte vaccinuri – lipseşte vaccinul tetravalent, nu avem cu ce vaccina copiii de 14 ani, nu avem cu ce vaccina gravidele, nu avem cu ce vaccina plăgi. Dacă am avea această continuitate, ar fi mult mai simplu pentru noi să putem desfăşura activitatea de vaccinare curentă. La ora actuală, noi trebuie să gândim schemă de recuperare pentru fiecare caz în parte, o schemă personalizată, pentru că o vreme a lipsit unul, o vreme a lipsit altul”.
Guvernul urmează să dezbată, în şedinţa de astăzi, într-o primă lectură, un proiect de lege privind vaccinarea, care conţine responsabilităţi atât pentru autorităţi şi medici, cât şi pentru părinţi./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 iulie)