Dacă Festivalul Enescu a fost evenimentul muzical al toamnei care a oferit melomanilor prilejul de a asista la o paradă a marilor orchestre şi marilor solişti ai lumii, o continuare firească este un proiect muzical parcă desprins puţin din el, căci îl va avea printre protagonişti pe concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a fost programată în ultimele două seri pe scena festivalului: violonistul Liviu Prunaru. Artistul român are chiar rolul important de solist al acestei orchestre în ultima seară de festival, când va interpreta Caprice Roumain pentru vioară și orchestră” de George Enescu, lucrare pe care are bucuria de a o prezenta și publicului olandez în cadrul altor două concerte cu prestigioasa orchestră, cu doar câteva zile înainte de sosirea la București.

Liviu Prunaru își va încrucișa arcușul cu violonistul Gabriel Croitoru. Turneul Internaţional ‘’DUELUL VIORILOR’’, un proiect Radio România, ediţia a VII-a, va avea loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017, în 4 oraşe din România. Arbitrul întrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail.

După șapte ani, deși ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, totuși întrebarea rămâne: Stradivarius sau Guarneri?. Câștigătorul nu a putut fi niciodată stabilit, așa că anul acesta cei doi violoniști au chemat întăriri.

Lui Liviu Prunaru i se va alătura soția sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, care este membră de asemenea  a celebrului ansamblu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Este o muziciană cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duo cu Liviu Prunaru. Este deţinătoare a unui bogat palmares competiţional.

Gabriel Croitoru mizează pe generația tânără, invitând-o pe scenă pe fiica sa care îi este și studentă. Talentul Siminei Croitoru a fost răsplătit cu numeroase premii obţinute în concursuri naţionale și internaţionale, iar activitatea sa artistică este deja foarte densă, cuprinzând concerte susţinute alături de numeroase orchestre.

Ca întotdeauna vedetele, în ceea ce privește instrumentele, vor fi viorile Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesu ‘’Catedrala’’, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

 PROGRAM RECITAL:

Gabriel Croitoru și Horia Mihail

Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven

  1. Mendelssohn:On wings of song
  2. Poldini:Doll waltz

Simina Croitoru și Horia Mihail

Fr. Kreisler: Liebesleid

  1. de Sarasate:Melodii lăutăreşti

Valentina Svyatlovskaya-Prunaru și Horia Mihail

  1. de Sarasate:Introducere şi Rondo Capriccioso

Fr. Kreisler: Preludiu şi Allegro

Liviu Prunaru și Horia Mihail

  1. Wieniawski:Souvenir de Moscou, op. 6
  2. Brahms:Scherzoîn do minor din Sonata FAE

****

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru

  1. Spohr:Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 în re major

 Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya-Prunaru

Ch.-A. de Beriot: Duo concertante op. 57, nr. 1

Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru

  1. Halvorsen:Capriciu pentru două viori, pe teme norvegiene

Valentina Svyatlovskaya Prunaru – Liviu Prunaru – Simina Croitoru – Gabriel Croitoru

 Ch. Dancla: Variațiuni pe o temă de Mozart – Ah, vous dirai-je, maman -pentru patru viori şi pian

ITINERAR:

Deva, 27 septembrie, Sala Pro Arte

Alba Iulia, 28 septembrie, Casa de Cultură

Arad, 29 septembrie, Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”

București, 1 octombrie, Sala Radio

Un proiect: Radio România

Coproducători : Radio România Cultural,  Radio România Regional și TVR 3

Eveniment co-finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)

Sponsor : JTI

Parteneri : Accendo, Muzeul Naţional George Enescu, Senia Music, Arena Comunications

Parteneri media: Orchestrele și Corurile Radio, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Caţavencii, Zile și Nopți, Observator Cultural, Agenţia de carte, Liternet, Actualitatea Muzicală, mediaTRUST

Parteneri culturali: Asociația Culturală ”DevArt”, Colegiul Național Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia,  Centrul Municipal de Cultură Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica de Stat Arad.

RADOR, 21 septembrie