Temele de discuţie ale şedinţei CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, marţi, în şedinţă – a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Cu acest prilej va fi analizată tematica privind Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO). Aceasta cuprinde şi înfiinţarea unui fond pentru apărare. Şi la CSAT se vor discuta şi implicaţiile acestei iniţiative pentru România. Aşa cum explica preşedintele Klaus Iohannis, după Consiliul European din iunie, PESCO este o colaborare structurată în domeniul apărării, iar fondul destinat apărării este de fapt un fond alocat achiziţiei de armament sau echipament şi cercetării în domeniul militar. Oana Bâlă ştie mai multe.

Reporter: Tematica referitoare la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) şi implicaţiile acesteia pentru România vor fi analizate de către membrii Consililului Suprem de Apărare a Ţării. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, şeful statului a apreciat că este necesară o şedinţă CSAT în condiţiile în care acest subiect este important pentru ţara noastră.

Mădălina Dobrovolschi: Se vor discuta evoluţii recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul  Cooperării Structurate Permanente. De asemenea, aş vrea să subliniez că la baza acestor discuţii stă angajamentul asumat la nivelul Uniunii Europene atât pe dimensiunea operaţională, cât şi în privinţa dezvoltării capabilităţilor militare prin soluţii multinaţionale.

Reporter: Lansarea PESCO a fost aprobată la reuniunea Consiliului European din luna iunie. Preşedintele Klaus Iohannis spunea atunci că aceasta cuprinde şi înfiinţarea unui fond pentru apărare, destinat în special cercetării şi cooperării. Şeful statului mai preciza că temele legate de cooperarea structurată în domeniul apărării nu vine în conflict cu NATO./aburtica/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie