Forțele speciale ucrainene au luat cu asalt o tabără de corturi de lângă Rada Supremă

Forțele speciale ale Ucrainei au luat miercuri seara cu asalt tabăra de corturi de lângă Rada Supremă din Kiev. Ca urmare a ciocnirilor, mai mulţi oameni au fost răniţi. Oamenii legii au reușit să ajungă până la primele corturi, dar demonstranţii au început să se apere. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene. Printre răniţi se află şi deputatul Egor Sobolev, de la partidul „Autoajutorarea”.
Mai mulţi demonstranți au fost reținuți. Până în prezent, poliția s-a retras și s-a concentrat în apropiere de Piața Constituției. În același timp, la colțul dintre străzile Gruşevskii şi Lipskaia a fost văzut un detaşament de la Garda Națională și de la forțele speciale. Este vorba de aproximativ 300 de oameni care însă aşteaptă deocamdată. Protestatarii continuă să demontze pavaje cu obiecte metalice.
După cum a anunţat Semion Semioncenko, deputat de la partidul „Autoajutorarea”, poliţia ar fi arestat opt participanţi la acţiunea de protest. „Oameni în uniformă au atacat tabăra de corturi, i-au călcat pe demonstranţi în picioare şi i-au bătut, i-au târât cu forța, iar opt persoane au fost încătuşate şi aruncate în mașinile de poliție„, a spus el la emisiunea canalului de televiziune NewsOne. El susţine că în acest moment, protestatarii, printre care se aflau doi deputați – Egor Sobolev şi Pavel Kostenko – sunt încercuiți de agenţi ai trupelor de interne.
Faptul că poliția a folosit gaze lacrimogene a fost confirmat miercuri și de Andrei Krişcenko, șeful Direcției Poliției Naționale de la Kiev. „În timpul ciocnirilor, unul sau doi ofițeri de poliție, ținând cont de rezistența opusă de demonstranţi, au utilizat în mod legal gaze lacrimogene, dar acestea au fost cazuri izolate, au folosit un balon de gaze„, a spus el la canalul „112 Ucraina”. Andrei Krişcenko a explicat că motivul confruntării a fost furtul fiindcă marți, protestatarii au furat 80 de scuturi care aparţineau Gărzii Naționale. Forţele de ordine au vrut să-şi recupereze scuturile şi demonstranţii nu au vrut să le restituie. În acest caz a fost deschis un dosar penal.
Marți, lângă clădirea Radei Supreme a început un miting. Participanții cereau eliminarea imunității parlamentare, amendamente la legea electorală, precum și crearea Tribunalului Anticorupție. Organizatorii acestei acţiuni au fost câteva formaţiuni politice: partidul „Autoajutorarea”, Batikivşcina, „5.10”, precum şi unele organizaţii de extremă dreapta – Svoboda („Libertatea”), „Corpul Naţional” și „Sectorul de Dreapta” (interzis în Federația Rusă).
La sfârșitul zilei, lângă Parlamentul din Kiev au avut loc primele ciocniri dintre poliţişti și protestatari, care au amplasat corturi în parcul Mariinski și au declarat că vor rămâne acolo până la îndeplinirea cerințelor lor. Procurorul general și șeful poliției au promis să nu se atingă de corturile protestatarilor, în cazul în care aceştia nu se vor comporta violent./vpatrichi/dsirbu

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4657768 – 18 octombrie