Agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern de la Consiliul European de toamnă, de la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru Consiliul European de toamnă. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a convenit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ca pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, să aibă loc la Sibiu o reuniune informală a liderilor europeni, la care să se discute despre viitorul Uniunii Europene, după ce Marea Britanie va părăsi această organizaţie. Trimisul nostru, Oana Bâlă, revine de la Bruxelles cu o nouă relatare.

Realizator: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezenta la reuniunea de la Bruxelles agenda şefilor de stat şi de guvern, o agendă care arată temele de interes pentru ţările membre până în anul 2019, pentru a face UE mai performantă. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, România este interesată de această chestiune, pentru că în prima parte a anului 2019 va deţine Preşedinţia Consiliului UE. Şeful statului a anunţat că a convenit cu preşedintele Donald Tusk o întâlnire informală a liderilor europeni în data de 9 mai 2019, de Ziua Europei. Întâlnirea va avea loc la Sibiu, prilej cu care vor fi stabilite anumite concluzii în ceea ce priveşte viitorul UE. Pe de altă parte, preşedintele României a anunţat că o altă temă importantă pentru ţara noastră, care va fi dezbătută în cadrul Consiliului, este evaluarea rezultatelor negocierii privind Brexitul.

Klaus Iohannis: Deocamdată, cel puţin, veşti încurajatoare nu avem în concret şi nu cred că la această întâlnire vom fi în situaţia să spunem că putem să intrăm în faza a doua, însă ceea ce ne interesează pe noi foarte mult drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, deci şi a românilor care trăiesc acolo, sunt o temă care se pare că este destul de bine cu deschidere tratată din ambele părţi.

Reporter: Referitor la relaţia UE cu Turcia şeful statului a spus că s-a ajus la o înţelegere în privinţa migraţiei prin negocieri destul de complicate, însă aceste înţelegeri trebuie continuate ţinând cont de faptul că Turcia este un partener important şi pentru România.

Realizator: Liderii europeni vor transmite un mesaj de unitate şi de susţinere pentru Spania în criza catalană, cu ocazia Consiliului European, început astăzi la Bruxelles. Preşedintele Emmanuel Macron a făcut acest anunţ la sosirea la reuniune, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a spus că susţine poziţia Madridului şi că speră că va fi găsită o soluţie bazată pe Constituţia spaniolă pentru criza din Catalonia. Şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat că nimeni în Europa nu sprijină independenţa Cataloniei. Guvernul de la Madrid a anunţat pentru sâmbătă o reuniune extraordinară şi ar putea declanşa procesul de suspendare a autonomiei regiunii catalane./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie