Liderii separatişti catalani au respins planul guvernului spaniol, care a hotărât să preia administrarea directă a Cataloniei

Liderii separatişti catalani au respins planul guvernului spaniol, care a hotărât să preia administrarea directă a Cataloniei, pentru a opri procesul de secesiune. Liderul catalan, Carles Puigdemont, a declarat că parlamentul regional va dezbate ceea ce a numit “încercarea de lichidare a suveranităţii”. Premierul Mariano Rajoy anunţase anterior că măsurile decise, printre care demiterea guvernului catalan şi organizarea de noi alegeri locale, urmează să fie discutate în Senatul spaniol. Potrivit corespondentului Radio România, mii de oameni au ieşit ieri în stradă la Barcelona, în semn de protest faţă de hotărârea guvernului spaniol.
Reporter: Annamaria Damian – Liderul catalan  consideră că deciziile guvernului Rajoy constituie o umilire și un atac la adresa instituțiilor catalane, la fel de grave a în perioada dictaturii franchiste.
Carles Puigdemont, lider catalan: Ceea ce se face cu  Catalonia este un atac direct la democrație și un  precendent pentru alte asemenea abuzuri în orice parte, nu numai în Catalonia: criminalizarea dezidenților, negarea realității și ridicarea de ziduri de regalitate îm fața ferestrelor voinței cetățenilor. Dacă toate acestea vor triumfa, răul făcut democrației și deci cetățenilor va fi foarte grav și înseamnă un regres extrordinar. Nu trebuie să permitem asta.
Reporter: Pentru a răspunde măsurilor anunțate ieri de premierului Mariano Rajoy, Parlamentul catalan se va întruni în zilele următoarea. Președinta legislativiului regional, Carme Forcadell, a transmis că de la Baarcelona nu se va da niciun pas înapoi. Anterior discursului lui Carles Puigdemont, zeci de mii oameni au protstat în stradă, la Barcelona față de demiterea guvernului regional catalan, anunțată de executivul spaniol./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 octombrie