Europarlamentarul Cătălin Ivan doreşte interzicerea în România a acţiunilor la purtător

Europarlamentarul Cătălin Ivan intenţionează să înceapă o campanie naţională de strângere de semnături pentru interzicerea în România a acţiunilor la purtător. Astfel de acţiuni care nu sunt nominale pot fi mutate de la un proprietar la altul, fără să existe o evidenţă fiscal-contabilă. Cătălin Ivan a susţinut că, în acest mod, demnitari sau funcţionari publici se pot afla în spatele unor firme care primesc contracte de la stat, iar fenomenul corupţiei nu poate fi combătut.
Cătălin Ivan: „Vorbim de ţara cu cea mai săracă populaţie din UE şi poate cu cei mai bogaţi politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte, foarte grave, lipsa banilor pentru şcoli, pentru spitale, pentru investiţii, vorbim de categorii tot mai defavorizate, analizăm situaţia din România şi dacă ar fi să arătăm o singură cauză: corupţia indemică. Bani care fie nu ajung la bugetul de stat, sau bani care se scot din bugetul de stat către buzunare private şi vor vorbim de miliarde de euro, nu vorbim de sume foarte mici”.
Potrivit datelor oficiale în România sunt aproape 400 de societăţi care au acţiuni la purtător, majoritatea derulează contracte cu statul de sute de milioane de euro. Ţări precum Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Cehia, Malta sau Cipru au interzis deja acţiunile la purtător./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 noiembrie)