Situaţia apei grea din depozitele Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi rămâne incertă

La aproape un an şi jumătate de la falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi – situaţia celor mai bine de o mie de tone de apă grea din depozitele fabricii rămâne incertă. Deşi există pericolul ca întreaga cantitate, să se deprecize – autorităţile bat pasul pe loc pentru înfiinţarea entităţii care să se ocupe de managerierea acestei situaţii. Corespondentul Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu vine cu detalii.
Reporter: Această nouă entitate economică nu este înfiinţată nici acum, iar demersurile bat pasul pe loc în defavoarea cantităţii uriaşe de apă grea stocat în depozite. Activitatea de conservare a apei grele are urgent nevoie de bani de la buget, care nu pot veni în lipsa noii structuri economice. Edwin Watzlawck, directorul ROMAG PROD.
Edwin Watzlawck: Suma necesară pentru activitatea curentă e undeva în jur de 700 de mii de lei, pentru că o bună parte din cheltuieli se axează pe consum energetic şi energia creşte la ora actuală şi cam aşa am estimat noi. Urgenţa este clară.
Reporter: Statul român ar trebui să investească anual circa două milioane de euro, ca să salveze apă grea de 1,2 miliarde de euro./mnecula

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie