Corul Academic Radio, concert de muzică corală de inspiraţie folclorică

Joi, 23 noiembrie, ora 19:00, Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Ţuţu, invită melomanii la Sala Radio la un concert inedit de muzică corală de inspiraţie folclorică. Pe afişul serii se vor regăsi piese inspirate din folclorul românesc, adaptate genului coral, de la Ana Lugojana, compusă de Ion Vidu, până la Nuntă ţărănească, de Tudor Jarda, Paparuda, de George Balint, Ciuleandra, de Vasile Spătărelu, Dar de nuntă, de Radu Paladi, şi alte compoziţii cunoscute ale genului.

Soliştii invitaţi ai serii vor fi soprana Georgiana Simonov şi tenorul Nicolae Simonov, iar concertul va fi acompaniat la pian de Carmen Săndulescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Biografii

Corul Academic Radio

Un ansamblu de excepţie, Corul Academic Radio şi-a câştigat de-a lungul celor peste 75 de ani de activitate un loc de necontestat în rândul ansamblurilor de profil din ţară şi străinătate. Anul 1940 marchează înfiinţarea acestui ansamblu, care se prezintă ca un adevărat reper muzical. Formarea Corului Academic Radio este datorată membrilor acestuia, al vocilor ce l-au alcătuit şi îl alcătuiesc şi, totodată, maeştrilor dirijori, cei care şi-au adus aportul la consolidarea sa: Ion Croitoru, Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Emanuel Elenescu, Constantin Petrovici, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş, Dan Mihai Goia, în prezent maestrul Ciprian Ţuţu fiind cel care urmăreşte şi contribuie la evoluţia ansamblului. Ca urmare activităţi sale de excepţie, Corul Academic Radio a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România.

Invitat să participe în cadrul Festivalului internaţional George Enescu, Corul Academic Radio a susţinut concerte care i-au reconfirmat valoarea artistică, dublată de colaborarea cu dirijori ca Valery Gergiev, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta. Alţi dirijori precum Philippe Jordan, Sergiu Comissiona, James Levine, Mendi Rodan, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio, Milen Nachev au colaborat cu prestigiosul ansamblu în concerte susţinute atât în ţară cât şi în străinătate.

Corul Academic Radio a colaborat cu numeroase orchestre printre care: Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica din Tel Aviv, Orchestra Simfonică şi Orchestra Regală din Londra, Orchestra Simfonică din Hamburg. Repertoriul ansamblului relevă preocuparea pentru promovarea muzicii corale româneşti, misiune asumată şi certificată prin numeroasele înregistrări păstrate în arhiva SRR, precum şi prin discurile sau CD-urile deja editate. Totodată, repertoriul universal este reprezentat de lucrări corale sau vocal-simfonice de referinţă, prezentate în cadrul concertelor susţinute de-a lungul timpului.

Ciprian Ţuţu

Născut la Braşov în 26 octombrie 1979, dirijorul Ciprian Ţuţu a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din oraşul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală), sub îndrumarea maeştrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) şi Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). Între anii 2006-2010 a participat la cursuri susţinute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) şi Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din Bucureşti).

În 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Muzică. În 2015 absolvă cursurile postdoctorale din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, având ca temă de cercetare Vocea umană şi implicaţiile ei în interpretarea corală contemporană. Ciprian Ţuţu a desfăşurat activităţi didactice în cadrul mai multor instituţii de învăţământ braşovene. Din 2004 este titular la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, în prezent lector universitar, activând ca dirijor al clasei de operă (din 2004), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (din 2005) şi dirijor al orchestrei Facultăţii de Muzică (din 2009).

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov, ansamblu ale cărui origini le găsim în Reuniunea Română de Gimnastică şi Cântări, înfiinţată odinioară de însuşi compozitorul Gheorghe Dima şi a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu şi Nicolae D. Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Şostakovici din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach), iar în 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană – oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi. A pregătit şi condus numeroase proiecte de operă cu studenţii specializării Interpretare Muzicală – Canto din Facultatea de Muzică Braşov, între care Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il trittico în anul aniversar Puccini (2008), The little sweep de Britten (2011) ş.a.

Reunind studenţii celor trei specializări ale Facultăţii de Muzică din Braşov, Ciprian Ţuţu a coordonat şi dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, dintre care: în 2006 Petite messe solennellede G. Rossini, în 2008 Matthäus Passion de J.S. Bach, în 2009 Nelsonmesse de J. Haydn (comemorarea a 200 de ani de la moartea compozitorului austriac), în 2010 Stabat Mater de G. B. Pergolesi, în 2011 Der 42 Psalmde F. Mendelssohn Bartholdy, în 2012 Requiem de W.A. Mozart, în 2013 Requiem de G. Verdi, în 2014 Stabat Mater de Rossini, în 2015 Misa în Sol major de F. Schubert (200 de ani de la compunere) şi Gloria în re minor de A. Vivaldi (300 de ani de la compunere).

Din 2012 este maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind şi dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste 100 de spectacole, dintre care: Madama Butterfly de Puccini, Tosca de Puccini, Il Tabarro de Puccini, Flautul fermecat de Mozart, Il Trovatore de Verdi, opereta Ţara surâsului de Lehár şi oratoriul Stabat Mater de Rossini. De asemenea, Ciprian Ţuţu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Braşov, conducând în perioada 2013-2015 7 gale sau concerte de arii şi coruri din opere. În 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate. Anul 2014 este marcat de obţinerea a două importante distincţii pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I şi trofeul Concursului Coral A ruginit frunza din vii, Chişinău, Moldova, precum şi premiul II la Concursul Coral Internaţional de la Tolosa, Spania. Ei au realizat şi două CD-uri, Tainica grădină (2012) şi Poveste de Crăciun (2013), precum şi un DVD intitulat Ninge iar (2015), pe care le semnează în calitate de interpret (bariton) şi aranjor.

În 2015 obţine o bursă din partea Universităţii Transilvania şi participă la Masterclass-ul Internaţional de Dirijat şi Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde studiază cu Simon Carrington (Yale University SUA şi fondator al sextetului vocal The King’s Singers), Brian O’Connell (Boston University SUA) şi Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia).

În prezent Ciprian Ţuţu este dirijorul Corului Academic Radio.