Un documentar Radio România Cultural despre tragedia de la Colectiv a câștigat URTI Radio Grand Prix 2017

Documentarul Când corupția ucide, semnat de Dan Vasiliu, realizatorul matinalului Espresso de la Radio România Cultural, a obținut Marele Premiu al Documentarului de Radio, acordat de Uniunea Internațională de Radio și Televiziune (URTI).

Producția Când corupția ucide spune povestea tragicului eveniment care a avut loc în data de 30 octombrie, 2015 în clubul bucureștean Colectiv, dar și urmările acestuia. Un concert rock se transformă într-o tragedie națională. Un incendiu puternic ucide 64 de tineri într-un club de noapte. Ceea ce părea să fie un accident s-a dovedit în cele din urmă a fi rezultatul unui sistem corupt și lacom, care a permis clubului să funcționeze fără autorizațiile necesare. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au forțat demisia guvernului, în timp ce în spitale zeci de tineri se luptau pentru viețile lor. Mariana Oprea supraviețuiește în mod miraculos, dar viața ei se va schimba pentru totdeauna. Are arsuri severe și își pierde degetele de la mâini. Dar continuă să lupte și vrea acum să îi ajute pe alții care au trecut prin experiențe similare.

”Acesta este un documentar pe care mi-aș fi dorit să nu trebuiască să-l fac niciodată. Dar pentru că nu putem da timpul înapoi pentru ca tragedia din clubul ”Colectiv” să nu se mai întâmple, mă consolează gândul că acest documentar și-ar putea găsi locul în memoria noastră colectivă. Am observat că se mai vorbește despre ceea ce s-a întâmplat la ”Colectiv” doar în preajma datei de comemorare. Or, noi nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat acolo, că acel incendiu a fost posibil și din cauza ignoranței noastre. Cum ne-am simți noi ca oameni dacă o astfel de tragedie s-ar repeta și nu am încercat să schimbăm lucrurile? Și cum ne putem uita în ochii celor care au fost răniți în incendiu, în ochii rudelor celor decedați, știind că am revenit la ignoranța de dinainte de incendiu? Da, corupția ucide, dar nu trebuie să uităm niciodată că ea ucide și pentru că o lăsăm noi să o facă”, spune Dan Vasiliu, realizatorul documentarului.

Producția ”Când corupția ucide” poate fi ascultată astăzi, 6 decembrie, de la ora 18:30, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro