Parlamentarii au discutat şi respins 1700 de amendamente depuse de opoziţie la proiectul de buget pentru Ministerul Dezvoltării Regionale

Parlamentul a adoptat ieri pe articole bugetele pentru anul 2018 pentru două ministere şi alte şapte instituţii în forma transmisă de comisiile de specialitate. Au fost discutate şi respinse 1700 de amendamente depuse de opoziţie la proiectul de buget pentru Ministerul Dezvoltării Regionale. Dezbaterile pe buget continuă astăzi, urmând ca vineri, parlamentarii să dea votul final.
Aproape şase ore au durat ieri dezbaterile asupra proiectului de buget pe anul viitor, din care patru au fost alocate discuţiilor pentru sumele destinate Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. La acest capitol, opoziţia a depus peste 1700 de amendamente. Aproape toate au fost susţinute de la tribuna Parlamentului, dar nici una dintre propuneri nu a fost adoptată de plenul reunit.
Claudiu Manda: „Un coleg de la Bistriţa-Năsăud cerea câte 20 de miliarde de lei vechi pentru fiecare capelă din localităţile din judeţul pe care îl reprezintă. E în regulă să te lupţi. Dar 20 de miliarde de lei vechi e, totuşi, o sumă destul de mare. Pot să îl consider chiar un amendament neserios. Dacă ar trebui să socotim toate alocările bugetare de amendamente pe care le-a depus opoziţia, probabil că o să discutăm de bugetul câtorva ţări europene, ca să putem să acoperim toate nevoile pe care le solicită opoziţia”.
Opoziţia s-a declarat nemulţumită de modul în care s-au desfăşurat ieri dezbaterile asupra proiectului de buget.

Eugen Tomac: „Avem rugămintea să ne respectaţi şi nouă acest drept pe care l-am câştigat şi pe care îl avem de a vă prezenta promisiunile pe care dumneavoastră le-aţi avut în campania electorală. Aceste amendamente sunt inspirate din programul de guvernare al PSD-ALDE şi pe care, uneori, chiar şi minorităţile sau alte partide le susţin”.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat în forma agreată de comisiile parlamentare de specialitate bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi sumele alocate mai multor instituţii, între care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi. S-a aprobat, totodată, amendamentul avizat săptămâna trecută şi de Comisiile de buget finanţe, prin care 60 de milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului sunt transferate către programul de susţinere a lăcaşurilor de cult. Dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat sunt programate să fie reluate astăzi, de la ora 14:00./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 decembrie)