Anul 2018 vine cu o serie de provocări pentru piaţa financiar-bancară din România

Anul pe care tocmai l-am început vine cu o serie de provocări pentru piaţa financiar-bancară din România, care provin atât din zona legislativă, nivelul în care arată fundamentele economice, dar şi din zona de reglementare implementată la nivel european. Din păcate, susţin analiştii contactaţi de redactorul nostru economic, o parte din costurile suplimentare pe care instituţiile de credit trebuie să le suporte pentru a se adapta acestor modificări se vor reflecta asupra preţurilor serviciilor financiare percepute clienţilor.
În ciuda evoluţiilor bune din plan macro-economic şi a faptului că activitatea de creditare a consemnat creşteri în ultima perioadă, anul acesta va fi marcat de o serie de modificări, în special în materie de reglementare, ce derivă din măsurile adoptate la nivel european pentru preântâmpinarea unor noi crize şi pentru creşterea rezistenţei la şocuri a sectorului bancar. Acestea, coroborate cu evoluţiile previzibile ale dobânzilor şi cu adâncirea diferenţei dintre dinamica importurilor şi cea a exporturilor, vor pune presiune pe creşterea costurilor serviciilor bancare, spune analistul economic Constantin Rudniţchi.
Constantin Rudniţchi: „Multe dintre aceste reglementări vin dinspre directive europene, ele sunt extrem de diverse. De la felul în care va funcţiona Consiliul de Administraţie al unei bănci, în sensul că trebuie atraşi specialişti de un anumit tip cu vederi mai largi economice, până la noi reglementări care privesc relaţia dintre bănci şi consumatori legate de comisioane, de credite, de primul cont, să spunem, pentru că iată UE a intervenit şi în acest domeniu. Toate aceste reglementări, sigur că vor necesita costuri şi care în ultimă instanţă se vor muta către consumatori. În ceea ce prevesc dobânzile, trebuie să plecăm de la ce se întânplă în plan internaţional şi vedem că toată lumea e de acord că epoca banilor ieftini s-a sfârşit şi vedem acest lucru numai din faptul că anul trecut Rexerva Federală Americană (Banca Centrală americană) a mărit deja dobânda la dolar şi sigur este de aşteptat şi care va fi reacţia Băncii Central-Europene, poate chiar în acest an. În România ce se va întâmpla cu dobânzile? Sigur că am văzut anul trecut o creştere a ROBOR-ului, este foarte complicat unde se va duce ROBOR anul acesta, dar în esenţă am văzut estimări ale analiştilor care vorbesc despre faptul că Banca Naţională a României este obligată să crească dobânda de politică monetară, dobânda pieţii se numeşte. Estimările se duc către zona de 3,5%. Această dobândă cheie se va repercuta şi înspre dobânzile cu care se plătesc creditele sau cu care se acordă acum credite. Pe de altă parte, dacă vorbim despre cei care au împrumuturi în valută, e foarte posibil ca şi ei să fie afectaţi privind cursul de schimb, pentru că vedem un deficit important comercial, vedem o creştere a importurilor mai mare decât cea a exporturilor şi anul acesta, ceea ce înseamnă că va fi o presiune constantă asupra cursului de schimb leu-euro. Or, o creştere a euro se vede imediat în ratele pe care le achită cei care au împrumuturi în moneda europeană”.
Din toate aceste motive, în opinia lui Constantin Rudniţchi, anul acesta cei care au nevoie de accesarea unui credit ar trebui să adopte o atitudine de prudenţă şi să apeleze la un împrumut numai după o analiză atentă a evoluţiilor din piaţă şi ţinând cont de veniturile pe care le au la dispoziţie pentru returnarea acestuia./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie)