Vaccinarea împotriva virusului HPV poate reduce cu până la 90% numărul infecţiilor

Vaccinarea împotriva virusului HPV poate reduce cu până la 90 la sută numărul infecţiilor, este mesajul specialiştilor cu prilejul Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin. La nivel global, în cei 10 ani de la începutul vaccinării, se estimează că aproape o jumătate de milion de vieţi au fost salvate. Cu toate acestea, numai în Europa, în fiecare an, apar cel puţin 30 de mii de cazuri noi, în timp ce în România, 2 mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin. Redactorul nostru Marilena Frâncu are detalii.
Reporter: Vaccinarea anti HPV împreună cu extinderea programului de depistare precoce, ajută la prevenirea cancerului de col uterin, a precizat pentru postul nostru de radio preşedintele Socieţăţii Române de Microbiologie, profesor-doctor Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: În curând o să fie disponibil sperăm şi în România un produs nou. Practic 90% dintre tulpinele implicate în producerea cancerului de col utrerni sunt incluse în acest vaccin şi vă daţi seama că prevenirea infecţiei cu aceste tuplini va duce nu imediat, în timp, pentru că discutm de fete de 10-12-14 ani care vor fi beneficiarele vaccinului.
Reporter: Doctorul Rafila a adăugat că informarea populaţiei, a medicilor de familie şi creşterea încrederii în beneficiile vaccinării, vor înlătura eşecul înregistrat în 2008.
Alexandru Rafila: În urmă cu 10 ani, când din păcate a fost ratată campania în ţara noastră, ea a debutat fără informarea serioasă, nu au fost implicaţi în această campanie de informare practic medicii de familie şi cei care erau răspunzători de organizarea programului, medicii epidemiologi, microbiologii şi s-a ajuns la o situatie paradoxală în care s-a achiziţionat o cantitate importantă de vaccin, care nu a fost utilizat decât în proporţie de 2,6%.
Reporter: Deocamdată nu există vaccin disponibil la nivelul autorităţilor de sănătate publică, însă părinţii care doresc vaccinarea fetiţelor, trebuie să declare acest lucru medicilor de familie, pentru a putea fi prinse într-un viitor program de imunizare anti HPV./mnecula

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 ianuarie