Evocare Cristian Munteanu

Joi, 1 februarie, la ora 18:00, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu nr. 8) invită la un eveniment dedicat regizorului Cristian Munteanu, de la moartea căruia se împlinesc 10 ani. Evocarea Cristian Munteanu va fi urmată de audiţia spectacolului Moartea lui Ivan Ilici, scenariu de Puşa Roth după nuvela lui Lev Nikolaevici Tolstoi, în regia lui Cristian Munteanu. Traducere de Silvia Cucu. În distribuţie: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ştefănescu, Petre Moraru, Ştefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete. Cu participarea preotului Cristian Deheleanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Radu Verdeş. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta. Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, februarie 2006. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea este liberă.

Spectacolul Moartea lui Ivan Ilici va fi difuzat duminică, 4 februarie, la ora 14:00, la Radio România Cultural.

Afis Cristian MunteanuCristian Munteanu (25 august 1936 – 31 ianuarie 2008) este unul dintre numele cele mai mari din întreaga istorie a teatrului radiofonic românesc, nu numai pentru că o amplă fonotecă de înregistrări cu spectacole poartă semnătura sa regizorală, ci şi prin valoarea artistică – de multe ori prin noutatea adusă în epoca respectivă, prin modernitatea ce rezistă şi astăzi a majorităţii acestor spectacole. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1959, regizor mai întâi la Teatrul din Piatra Neamţ, a fost angajat în 1962 la Radiodifuziunea Română, ca regizor artistic. După decembrie 1989 a devenit primul redactor şef al Redacţiei Teatru, care fusese până atunci secţie a redacţiei emisiunilor culturale. Practic, Cristian Munteanu a pus bazele activităţii acestei redacţii în forma în care se desfăşoară ea astăzi.

Cele patru decenii şi jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creaţie, de la antici la contemporani, ilustrând toate genurile teatrale, de la cele consacrate la formule moderne, cum sunt documentarul teatral sau emisiunile scenarizate. Amprenta stilistică a regizorului este inconfundabilă în toate acestea. Ea se traduce printr-un simţ aparte al construcţiei teatral-radiofonice, aspect esenţial în această formă de artă, care, adresându-se unui singur simţ, auzul, recompune un univers întreg. Există fără îndoială reguli nescrise ale teatrului radiofonic, pe care Cristian Munteanu îl considera forma cea mai rafinată de teatru. Dar niciuna dintre ele nu poate suplini disciplina interioară a artistului, care presupune, pe lângă o cultură teatrală vastă, fermitatea opţiunii stilistice şi, astfel, capacitatea de reinterpretare optimă a unui text. A unui text care să fie pregătit pentru a deveni spectacol radiofonic, dat fiind că sunt puţini dramaturgi care scriu special pentru teatrul radiofonic. Ceea ce la lectura piesei poate oferi o satisfacţie intelectuală deosebită, ceea ce pe scena de scândură poate crea un efect extraordinar, la radio, dimpotrivă, pot să aibă minimă relevanţă, ba chiar să împiedice coerenţa spectacolului. Am avut cu toţii enorm de învăţat de la regizorul Cristian Munteanu, începând cu selecţia şi pregătirea textului până la forma finală a spectacolului, în care fiecare element trebuie să fie aşezat la locul potrivit şi mai ales să aibă justificare artistică.

„Regizorul trebuie să facă o orchestraţie. O orchestraţie care începe chiar de la forma potenţial radiofonică a textului dramatic”, mărturisea Cristian Munteanu. Este o lecţie pe care am detaliat-o adesea în compania lui Cristian Munteanu, ale cărei secrete le-am asimilat de la un artist puţin dispus, temperamental, să dea lecţii. Avea însă talentul de a se face înţeles, de a convinge, de a se impune cu eleganţă, dar şi de a şti să dirijeze, să aşeze la locul cuvenit sugestiile venite de la actori şi de la membrii echipei.

Transformarea nuvelei Moartea lui Ivan Ilici de L. N. Tolstoi în piesă de teatru este o întreprindere care nu se află la îndemâna oricui. După Mantaua de N. V. Gogol (2004), Puşa Roth a realizat în 2006 un scenariu excelent, prin dramatizarea acestei nuvele conservând atât atmosfera, caracteristicile stilistice, cât şi modalitatea specifică lui Tolstoi de a construi personajul principal. Nimic din spiritul prozei lui Tolstoi nu a fost trădat în piesa Puşei Roth, care a conferit relief dramatic aparte acestui text antologic. Spectacolul Teatrului Naţional Radiofonic a reprezentat, la premiera din 26 februarie 2006, un eveniment. Regizorul Cristian Munteanu a construit un spectacol de rară acurateţe stilistică, în care frământările personajului principal, evoluţia lui psihologică, atmosfera rusească dar şi caracterele celorlalţi eroi sunt reconstituite într-un mod exemplar. În rolul lui Ivan Ilici îl veţi asculta pe Mihai Constantin, care realizează o compoziţie de mare profunzime, alături de Ruxandra Sireteanu (Praskovia Fiodorovna), la rândul ei cu un joc de mare rafinament artistic.

Moartea lui Ivan Ilici, din 1885, este una dintre capodoperele scriitorului rus şi ale nuvelisticii universale. Povestirea este reprezentativă pentru modalitatea lui Tolstoi de a transforma o viaţă obişnuită, desfăşurată în cadre previzibile, în care falsitatea şi ipocrizia semenilor devine treptat apăsătoare, în revelaţie metafizică.

În perioada 27 ianuarie – 5 februarie 2018 la Radio România Cultural veţi asculta spectacole în regia lui Cristian Munteanu: Roşu şi negru, dramatizare de Rodica Suciu-Stroescu după Stendhal, teatru serial (de luni, 29 ianuarie până vineri, 2 februarie şi luni, 5 februarie, ora 22:30); Furtuna de Cao Yu (sâmbătă, 3 februarie, ora 14:00), Moartea lui Ivan Ilici, scenariu de Puşa Roth după nuvela lui L. N. Tolstoi (duminică, 4 februarie, ora 14:00); în seria Mari spectacole, la ora 0:30: Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe (29 ianuarie), Galileo Galilei de Bertolt Brecht (31 ianuarie), Vernisaj şi Jocul de table de Cristian Munteanu (1 februarie), Henric al IV-lea de William Shakespeare (partea I – 2 februarie; partea a II-a – 3 februarie).

La Radio România Actualităţi (ora 23:05): Micile tragedii de A. S. Puşkin (5 februarie), Apa vie de Josef Toman (6 februarie), Vernisaj de Cristian Munteanu (7 februarie).

Pe site-ul eteatru.ro, 31 ianuarie 2018 este dedicată regizorului Cristian Munteanu.