În judeţul Giurgiu, numarul virozelor este în creştere şi a ajuns la peste 600 de astfel de cazuri

Suntem în plin sezon de gripă, de mai bine de două săptămâni, dar medicii spun că încă nu este vorba despre o epidemie. Cu toate acestea, 47 de persoane au murit din cauza gripei, ultimele două chiar ieri. Ambii bolnavi, un bărbat şi o femeie din Tulcea şi respectiv Iaşi, erau nevaccinaţi dar nu au aveau alte boli cronice. În judeţul Giurgiu, numarul virozelor este în creştere şi a ajuns la peste 600 de astfel de cazuri. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor au fost limitate vizitele în spitale, dar medici spun că virusurile gripale din acest sezon sunt foarte virulente. Un reportaj de la corespondenta noastră Marcela Petcu.
-: Iniţial am crezut că este vorba de ceva uşor, ceva de tratat acasă. Cam într-o oră şi ceva deja avea peste 39, avea o temperatură foarte mare, curgea transpiraţie şi plângea de nu mai putea de burtă.
Reporter: Medicii ne avertizează că virusurile sunt extrem de virulente şi afectează în special copiii şi bolnavii cronici.
Predomină foarte mult rinofaringitele, faringo-amigdalitele, dar în special pneumoniile. La copilul mic, în special, copiii care sunt în colectivităţi de copii. Cealaltă categorie sunt persoanele în vârstă, care mai au şi alte afecţiuni de boli cronice – explică Rodica Buşcu, medic de familie. La nivelul judeţului Giurgiue s-au confirmat nouă cazuri de gripă şi peste 600 de viroze doar în ultima săptămână. S-au luat măsuri şi în cele trei spitale din judeţ din cauza numărului mare de îmbolnăviri. În unităţile sanitare s-a luat măsura limitării vizitelor în secţii – spune Magda Mărcuţ, director al Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu. Până acum, peste 5000 de giurgiuveni s-au vaccinat. Medicii de familie spun însă că nu mai au doze în stocuri, dar cererea din partea pacienţilor este foarte mare./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 februarie)