Longyearbyen, orașul în care este interzis să te naşti şi să mori

Longyearbyen este capitala Arhipelagului Svalbard, situat în nordul Norvegiei, aproape de Polul Nord. Este capitala cea mai nordică a întregii planete. Aici, temperaturile sunt, desigur, glaciale o bună parte a anului. Motiv pentru care a fost interzis să se moară din 1950. „The International Business Times” explică faptul că frigul polar împiedică descompunerea cadavrelor. În anii 2000, oamenii de știință au exhumat trupurile unor oameni care au murit de o gripă deosebit de gravă, în 1917, și chiar au găsit particule ale acestui virus în timpul analizelor lor. Acest virus mortal a dormit sub picioarele locuitorilor din Longyearbyen vreme de un secol.
În urmă cu aproape 70 de ani, liderii au decis că nimeni nu are voie să moară în Longyearbyen, nici să se mute. Prin urmare, bolnavii în fază terminală sunt transferaţi la Oslo, capitala norvegiană care se află la … 2.000 km distanță.
Logic că orașul nu are o casă de îngrijire medicală sau o secție de geriatrie. Cu toate acestea, există un cimitir care este încă în funcțiune, deoarece oamenii care doresc pot fi incinerați și îngropați aici. Dar această soluție ar avea puțin succes, potrivit publicaţiei „Slate”. În acest oraș polar nu există niciun spital. Aşadar, nu există nașteri și femeile însărcinate sunt transferate pe continent cu o săptămână înainte de termen și se întorc după câteva săptămâni pentru a asigura supraviețuirea copiilor lor care ar fi vulnerabili la condițiile meteorologice extreme.
Dar Longyearbyen este o ciudăţenie şi în materie de reguli: pisicile sunt interzise aici pentru a conserva fauna, este obligatorie descălţarea la intrarea în orice clădire, alcoolul este raţionalizat din cauza prețului extrem de scăzut, iar persoanele fără loc de muncă nu sunt tolerate. În fața condițiilor extreme de trai, autoritățile cer ca fiecare persoană să fie capabilă să se ocupe de propriile nevoi./rcostea/vdraguta

(www.levif.be – 13 martie)